Ronaldo kecewa Juventus tumbang

TURIN, Itali, 8 Nov – Cristiano Ronaldo tidak dapat menyembunyikan kekecewaannya walaupun menjaringkan gol pertamanya buat Juventus dalam saingan Liga Juara-Juara dalam perlawanan yang berkesudahan 2-1 kepada pasukan pelawat, Manchester United.

Ronaldo mencetak gol menerusi tendangan voli pada minit ke-65 untuk membawa Juve ke peringkat kalah mati, namun Juan Mata menyamakan kedudukan menerusi sepakan percuma pada minit ke-86. Manakala, Leonardo Bonucci melakukan kesilapan apabila dia tertampan bola ke gawang sendiri.

“United tidak melakukan apa-apa untuk memenangi perlawanan ini,” kata Ronaldo kepada Sky Sports Italia.

“Kami mendominasi selama 90 minit perlawanan, mempunyai banyak peluang, boleh menjaringkan tiga atau empat gol, tetapi kami gagal dan dengan itu kami dihukum.

“Anda tidak boleh bercakap tentang nasib, kerana anda perlu mencari nasib anda sendiri dan dalam hal ini, kami menghadiahkannya kepada mereka.

Reaksi Ronaldo ketika perlawanan antara Juventus dan Manchester United di Stadium Allianz. – AFP

“Kini kami perlu bangkit, kerana kami bermain dengan baik dan masih berada di puncak kumpulan.”

Bagi pasukan kendalian Massimiliano Allegri itu, kekalahan tersebut merupakan kekalahan pertama musim ini.

“Liga Juara-Juara adalah pertandingan khas, di mana anda boleh menang, tetapi anda tidak boleh berehat, kerana apa-apa boleh berlaku,” kata Ronaldo, yang telah memenangi kejohanan ini sebanyak empat kali di Real Madrid dan sekali bersama United.

Ia adalah gol kelapan musim ini untuk pemain berusia 33 tahun itu yang tiba dari Real Madrid pada bulan Julai dalam satu perjanjian yang dianggarkan bernilai 340 juta euro bagi tempoh empat tahun lebih, di atas bayaran pemindahan 110 juta euro.

“Saya gembira dengan matlamat ini, tetapi saya sedikit kecewa kerana kami sepatutnya menang dengan tiga atau empat gol.

“Kami berada di puncak kumpulan, kami adalah pasukan yang baik, tetapi perjalanan masih jauh untuk perlawanan akhir. Kelab ini mempunyai cita-cita untuk memenangi Liga Juara-Juara tetapi kami perlu mengambil langkah demi langkah,” tegas Ronaldo. – AFP