Monday, November 28, 2022
27.1 C
Brunei

-

Roslyn hampiri Mexico

PUERTO VALLARTA, MEXICO, 23 OKT – Komuniti di sepanjang pantai barat Mexico bersiap sedia untuk Taufan Roslyn, ribut Kategori 3, yang mendarat hari ini ketika Pusat Taufan Kebangsaan AS memberi amaran tentang angin yang berpotensi merosakkan, gelombang ribut berbahaya dan banjir kilat.

Ribut besar itu adalah kira-kira 80 batu (130 kilometer) di barat daya bandar Tepic, dengan angin berterusan maksimum dengan kelajuan 125 batu sejam dan bergerak ke utara pada kira-kira 16 kilometer sejam (kmsj) kata NHC dalam kemas kini 0900 GMT.

Ia diramalkan meghentam pantai negeri Nayarit hari ini atau berhampiran kekuatan taufan utama, kata NHC.

Kekuatan Roslyn dijangka alami sedikit perubahan sebelum mendarat lewat pagi ini, dan kelemahan pesat dijangka selepas mendarat,” kata NHC.

“Di landasan ramalan, pusat Roslyn akan menghampiri pantai barat-tengah Mexico, berkemungkinan mendarat di sepanjang pantai negeri Nayarit Mexico hari ini.”

Kedua-dua NHC dan Perkhidmatan Meteorologi Mexico memberi amaran tentang banjir kilat dan tanah runtuh yang disebabkan oleh ribut itu.

“Roslyn dijangka menghasilkan gelombang ribut yang mengancam nyawa dengan banjir pantai yang ketara berhampiran timur tempat pusat itu mendarat,” kata NHC.

“Berhampiran pantai, lonjakan itu akan disertai dengan ombak besar dan memusnahkan.” Pihak berkuasa telah mengisytiharkan amaran berjaga-jaga di negeri pantai Pasifik Jalisco, Colima, Nayarit dan Sinaloa.

Victor Hugo Roldan, pengarah perlindungan awam di negeri Jalisco, memberitahu pemberita kelmarin bahawa beberapa ratusan orang telah dipindahkan dari bandar La Huerta, berhampiran dengan laluan taufan yang dijangkakan itu.

Kebanyakannya pergi ke rumah saudara-mara, manakala ada yang pergi ke tempat perlindungan, katanya. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -