Rossi sesali persaraan selepas hujung minggu istimewa

VALENCIA, SEPANYOL, 16 NOV – Legenda motosikal, Valentino Rossi, yang menamatkan MotoGP terakhirnya selepas 26 tahun pada Ahad lalu, berpendapat persaraan akan menjadi sukar ‘terutama pada bulan Mac apabila musim baharu bermula semula’.

Rossi yang berusia 42 tahun, juara dunia sembilan kali dalam semua kategori, menduduki tempat ke-10 dalam perlawanan terakhirnya di Valencia, yang merupakan GP ke-432 beliau sejak memulakan kerjayanya pada 1996.

“Saya bermotivasi dan fokus seolah-olah saya berjuang untuk kejuaraan kerana perlumbaan terakhir adalah perlumbaan terakhir, ia sangat penting,” kata ‘The Doctor’ selepas melepasi garisan penamat di mana dia disambut oleh peminat dan rakan pelumba.

“Ia tidak mudah kerana terdapat banyak tekanan tetapi saya dapat masuk ke 10 teratas jadi bermakna saya menamatkan kerjaya panjang saya dalam kalangan 10 pelumba terbaik dunia!” dia ketawa.

Deretan huruf besar dan nombor Rossi ‘VR46’ dapat dilihat di litar Ricardo Tormo ketika MotoGP memberikan penunggang terunggul satu perpisahan yang hebat.

“Ia adalah hujung minggu yang benar-benar istimewa,” kata Rossi yang memenangi tujuh kejuaraan utama (500cc dan MotoGP) serta mahkota dunia 125cc dan 250cc. – AFP

Pemandu Itali, Valentino Rossi ketika bergambar selepas perlumbaan MotoGP di litar Ricardo Tormo pada 14 November. – AFP