Ruang mesra Chawama bantu remaja di Zambia

LUSAKA – “Saya pernah mengalami jangkitan yang mendorong saya untuk meminta pertolongan di sebuah kemudahan kesihatan yang berdekatan. Ketika saya sampai di sana, saya disoal siasat dan diberitahu bahawa hanya orang yang lebih tua dan orang yang berkontak dengan ramai orang yang mendapat jangkitan seperti itu. Saya berasa sedih dan malu, kata Comfort Mbewe, 18 tahun.

Bagi kebanyakan orang muda di Zambia, mengakses perkhidmatan kesihatan reproduktif sering tidak mudah dilakukan kerana kebanyakan mereka tidak bebas untuk membincangkan keperluan mereka terutama dengan orang dewasa kerana kepercayaan budaya.

Namun, sejak diperkenalkan sudut mesra belia di sejumlah kemudahan kesihatan di seluruh negara, keadaannya terus bertambah baik.

Sudut mesra belia atau ruang mesra remaja di beberapa kemudahan kesihatan adalah ruang yang sering dipisahkan dari premis kemudahan kesihatan yang lain dan dikendalikan oleh orang muda dan pengamal kesihatan yang dilatih dalam perkhidmatan rawatan dan kaunseling kesihatan yang mesra remaja .

Oleh kerana ruang ini, banyak orang muda kini dapat mengakses maklumat dan perkhidmatan kesihatan reproduktif secara bebas dan juga terlibat dalam perbualan mengenai kesihatan reproduksi seksual dan keganasan seksual, Jangkitan Menular Seksual (IMS) termasuk HIV.

Ahli Ruang Mesra Remaja-Chawama bergambar ramai. – Xinhua
Seorang remaja mendapatkan khidmat nasihat di ruang Mesra Remaja-Chawama. – Xinhua

“Kini lebih mudah bagi belia dan remaja untuk mengakses hal-hal seperti belajar lebih banyak mengenai cara melindungi diri dari dijangkiti STI dan mencegah kehamilan yang tidak diingini,” kata Comfort, yang kini menjadi salah seorang daripada 60 sukarelawan muda di Ruang Mesra Remaja Chawama di ibu negara Zambia, Lusaka.

Pandangan Comfort disuarakan oleh Assan Mumba, koordinator publisiti ruang Mesra Remaja-Chawama yang menambah bahawa pusat ini juga bekerjasama dengan ibu bapa dan penjaga dalam program yang bertujuan mendorong mereka untuk terlibat dalam perbualan mengenai kesihatan seks dan pembiakan dengan remaja serta memastikan bahawa orang muda mengakses pelbagai perkhidmatan kesihatan reproduktif.

Christopher Bwalya, koordinator ruang mesra remaja di klinik Kamulanga di daerah Kafue mengatakan bahawa ruang-ruang tersebut berperanan untuk menghapuskan halangan bagi orang muda mengakses pelbagai perkhidmatan kesihatan.

“Orang muda berjuang untuk mendapatkan rawatan kesihatan seksual dan reproduktif kerana stigma, kekurangan maklumat dan kepercayaan budaya bahawa orang dewasa tidak boleh bercakap dengan orang muda mengenai seks.

“Tetapi dengan adanya ruang yang sesuai dengan remaja, orang muda kini dapat membuat pilihan yang tepat,” kata Bwalya. – Xinhua