Rumpai laut catat rekod musim bunga ini

FALMOUTH, MAINE, 2 MEI – Penternak rumpai laut Maine berada dalam musim menuai musim bunga yang hampir pasti akan mencecah rekod negara.

Industri penternakan rumpai laut Amerika terletak di Maine, tempat perniagaan itu berkembang pesat selama beberapa tahun terakhir.

Atlantic Sea Farms, sebuah syarikat Saco yang bekerjasama dengan 12 petani rumpai laut, mengatakan ia akan mengumpulkan lebih 360,000 kilogram tahun ini.

Atlantic Sea Farms menyumbang sebahagian besar akuakultur rumpai laut negeri itu dan ia menuai kira-kira 204,000 kilogram pada tahun 2020. Itu adalah rekod pada masa itu, kerana seluruh negeri menyumbang 125,000 kilogram pada tahun 2019, Jabatan Maine menunjukkan statistik Sumber Laut.

Penuaian rumpai laut telah meningkat semasa pandemik koronavirus kerana peningkatan permintaan untuk makanan sihat, kata anggota industri. Rumpai laut disebut-sebut sebagai makanan kesihatan oleh penggemar makanan, sebahagiannya kerana khasiatnya tinggi.

“Kami menjangka di antara 800,000 hingga 850,000 paun. Itu banyak,” kata Jesse Baines, pengarah pemasaran Atlantic Sea Farms.

Petani rumpai laut yang bekerja dengan Ladang Laut Atlantik menanam tanaman mereka di sekitar pantai Maine dan biasanya membawanya ke pantai pada bulan-bulan musim bunga, yang akan berakhir pada bulan Jun.

Rumpai laut diproses menjadi produk yang dijual di kedai makanan kesihatan, pasar raya, restoran makanan laut dan kafe. Produk itu dijadikan kiub smoothie yang diperbuat daripada rumpai laut hingga salad rumput laut.

Industri itu dibatasi oleh kekurangan kapasiti pemprosesan, kata Tollef Olson, presiden terakhir Majlis Rumpai Laut Maine dan perunding industri. Penuaian musim bunga yang besar tahun ini sebenarnya boleh menyebabkan cadangan pengeluaran, katanya. – AP

Petani rumpai laut, David Leith dan Stewart Hunt semasa menuai di pantai Cumberland, Maine. Petani rumpai laut Maine dalam musim menuai musim bunga yang hampir pasti akan memecahkan rekod negara itu. – AP