Thursday, December 7, 2023
31.5 C
Brunei

  -

  Rundingan banteras pencemaran plastik

  NAIROBI, 13 NOV – Rundingan terbaharu ke arah perjanjian global untuk memerangi pencemaran plastik diadakan di Nairobi hari ini, dengan ketegangan dijangka berlaku ketika negara-negara bertelagah mengenai apa yang perlu dimasukkan dalam perjanjian itu.

  Kira-kira 175 buah negara bersetuju tahun lalu untuk memuktamadkan perjanjian PBB pada tahun 2024 bagi menangani masalah plastik yang menenggelamkan lautan, terapung di atmosfera dan meresap masuk ke dalam badan haiwan dan manusia.

  Walaupun terdapat konsensus yang luas tentang keperluan perjanjian itu, terdapat pendapat yang sangat berbeza tentang apa yang harus ada di dalamnya.

  Ketika rundingan dibuka secara rasmi, pengerusi jawatankuasa perundingan antara kerajaan Peru, Gustavo Meza-Cuadra Velasquez, memberi amaran bahawa pencemaran plastik menimbulkan “ancaman langsung kepada alam sekitar, kesihatan manusia, dan keseimbangan bumi kita.”

  Perunding telah bertemu dua kali tetapi rundingan 13-19 November adalah yang pertama mempertimbangkan draf teks perjanjian yang diterbitkan pada bulan September dan pilihan dasar yang terkandung di dalamnya.

  Timbunan sisa plastik dibuang di sekitar wilayah Machakos pada November 2023. – AFP

  Kira-kira 60 buah negara yang dipanggil “bercita-cita tinggi” telah menggesa peraturan bersetuju untuk mengurangkan penggunaan dan pengeluaran plastik, yang diperbuat daripada bahan api fosil, satu langkah yang disokong oleh banyak kumpulan alam sekitar.

  Ia bukan kedudukan yang dikongsi oleh banyak ekonomi pengeluar plastik, termasuk Amerika Syarikat, yang telah lama memilih untuk memberi tumpuan kepada kitar semula, inovasi dan pengurusan sisa yang lebih baik. Draf yang membentangkan pelbagai cara ke hadapan akan menjadi asas bagi perbincangan kepentingan tinggi di ibu pejabat Program Alam Sekitar PBB (UNEP) di Nairobi.

  Lebih daripada 2,000 orang perwakilan berdaftar dan penyokong daripada kumpulan alam sekitar dan plastik juga berada di dalam bilik, rundingan dijangka menjadi panas kerana butirannya akan dibincangkan lagi. Beratus-ratus kempen iklim, mengibarkan sepanduk yang berbunyi “krisis plastik krisis iklim”, pada hari Sabtu berarak di Nairobi menyeru perbincangan untuk memberi tumpuan kepada mengurangkan jumlah plastik yang dihasilkan. Presiden Kenya William Ruto menyifatkan pencemaran plastik sebagai “ancaman nyata kepada kehidupan, manusia dan segala-galanya di antaranya.”

  “Untuk menangani pencemaran plastik, manusia mesti berubah. Kita mesti mengubah cara kita makan, cara kita menghasilkan, dan bagaimana kita membuang (daripada) sisa kita.” – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...