‘Rundingan projek HSR masih berjalan’

KUALA LUMPUR, 27 NOV – Malaysia dan Singapura masih lagi dalam proses rundingan terhadap beberapa cadangan yang dikemukakan oleh Malaysia bagi menambah baik Projek Kereta Api Laju Kuala Lumpur – Singapura (HSR).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed dalam satu kenyataan hari ini berkata kedua-dua negara mempunyai tempoh sehingga 31 Disember, 2020, bagi melakukan proses rundingan tersebut.

Beliau berkata demikian sebagai merujuk kepada beberapa berita yang diterbitkan baru-baru ini berhubung projek tersebut.

“Kerajaan akan membuat pengumuman selepas kata putus dicapai dan proses rundingan tersebut selesai,” katanya.

Sebuah media tempatan baru-baru ini melaporkan bahawa Malaysia mungkin akan meneruskan projek kereta api laju itu tanpa kerjasama dengan kerajaan Singapura dengan laluan baharu projek tersebut akan berakhir di Johor Bahru.

Memetik sumber, laporan tersebut turut menyatakan bahawa kerajaan Malaysia telah memaklumkan perubahan tersebut kepada kerajaan Singapura. – Bernama

Gambar fail Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed bercakap ketika ditemu bual pengacara Sherkawi Jirim pada Program Ruang Bicara Khas terbitan Bernama TV di Wisma Bernama. – Bernama