Rusia berdepan AS dalam separuh akhir Piala BJK

PRAGUE, 4 NOV – Perancis yang mendominasi juara dunia tenis wanita berakhir kelmarin di tangan Rusia, yang akan bermain pada peringkat separuh akhir Piala Billie Jean King menentang Amerika Syarikat (AS).

Rusia menewaskan Perancis 2-1 dan AS menewaskan Sepanyol 2-1 untuk turut merangkul tempat ke peringkat separuh akhir versi penjenamaan semula Piala Fed.

Rusia terpaksa bangkit daripada ketinggalan ketika Clara Burel mengejutkan Ekaterina Alexandrova 3-6, 6-4, 6-3 dalam perlawanan pertama kelmarin.

Tetapi Anastasia Pavlyuchenkova menewaskan Alize Cornet 5-7, 6-4, 6-2 dalam perlawanan kedua untuk meraih mata penentu yang diperlukan Rusia untuk memenangi Kumpulan A dan menghantar pulang juara Piala Fed 2019, Perancis.

Rusia menewaskan Kanada 3-0 pada Selasa lalu, manakala Perancis telah tewas kepada lawan yang sama 2-1 pada Isnin lalu, yang bermaksud Rusia memerlukan satu mata untuk mara.

Tetapi Rusia menewaskan penyandang juara pada hujung perlawanan ketika Veronika Kudermetova dan Liudmila Samsonoya menewaskan Burel dan Cornet 6-2, 6-1 dalam beregu terakhir.

Pavlyuchenkova dan Cornet berjuang keras untuk setiap bola, dengan Pavlyuchenkova yang lebih sabar dan tepat menghantar Cornet terkejar-kejar selepas pukulannya.

“Saya sangat gembira dan bangga dengan diri saya kerana saya rasa ia adalah perlawanan yang luar biasa,” kata Pavlyuchenkova selepas menayangkan tarian ketika meraikan kemenangan di gelanggang.

“Ia adalah tenis yang sangat bagus tetapi yang lebih penting saya rasa ia adalah semangat perjuangan yang menakjubkan daripada kami berdua, kami seperti dua harimau,” tambahnya. – AFP

Reaksi pemain tenis Rusia, Anastasia Pavlyuchenkova ketika meraikan kemenangan selepas menewaskan pemain Perancis, Alize Cornet dalam perlawanan tenis peringkat akhir Piala BJK di Prague kelmarin. – AFP