Saturday, October 1, 2022
34.4 C
Brunei

Rusia catat kes kematian tertinggi berturut-turut

-

MOSCOW, 13 OGOS – Rusia hari ini mencatatkan jumlah kematian koronavirus tertinggi untuk hari kedua berturut-turut, ketika gelombang ketiga jangkitan berterusan walaupun ada usaha dari pihak berkuasa untuk meningkatkan kempen vaksinasi.

Jumlah diberikan dari kerajaan menunjukkan 815 kematian dalam tempoh 24 jam dan 22,277 kes baharu.

Rusia, negara keempat yang paling terjejas di dunia, sejak pertengahan Jun dilanda gelombang jangkitan baharu berpunca dari varian Delta yang mudah merebak.

Angka baharu itu menjadikan jumlah kematian Rusia akibat COVID-19 menjadi 168,864, merupakan jumlah tertinggi di Eropah. Namun, angka itu hanya memperhitungkan kematian di mana virus tersebut dinyatakan sebagai penyebab utama kematian setelah bedah siasat.

Kematian yang berkaitan dengan koronavirus, menurut agensi statistik Rosstat bahawa Rusia telah menyaksikan lebih dari 300,000 kematian pada akhir bulan Jun.

Pihak berkuasa telah menghadapi penduduk yang ragu-ragu terhadap vaksin, dengan tinjauan oleh Pusat Levada bebas minggu ini menunjukkan bahawa 55 peratus orang Rusia tidak mahu divaksinasi.

Moscow, pusat wabak Rusia telah memperkenalkan langkah-langkah vaksinasi mandatori untuk mempercepat kempen inokulasi negara itu dan Presiden Vladimir Putin berulang kali meminta orang-orang Rusia untuk mendapatkan vaksin.

Walaupun Rusia mempunyai tiga vaksin dalam negeri yang tersedia untuk penduduk, ia tidak mengagihkan vaksin buatan dari Barat.

Hari ini lebih dari 30 juta daripada 146 juta orang Rusia telah divaksinasi sepenuhnya, menurut laman web, Gogov. – AFP

Seorang petugas perubatan melakukan suntikan vaksin Sputnik V koronavirus di pusat vaksinasi di Gostinny Dvor, Moscow, Rusia. Seorang pegawai kanan Rusia mengatakan bahawa negara itu menyaksikan kematian meningkat pada kadar yang lebih cepat. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -