Rusia catat kes kematian tertinggi COVID-19

MOSCOW, 22 MEI – Rusia hari ini melaporkan jumlah kes kematian tertinggi COVID-19 apabila 150 orang telah meninggal dunia, walaupun jumlah kes jangkitan baharu turun di bawah 9,000 kes untuk tiga hari berturut-turut.

Pegawai kesihatan di Rusia melaporkan 3,249 kematian dan 326,448 kes COVID-19, jumlah jangkitan kedua tertinggi di dunia selepas Amerika Syarikat (AS).

Terdapat 8,894 kes baharu dalam 24 jam yang lalu, menurut laporan kerajaan, sementara 7,144 orang telah pulih.

Pemimpin berpengaruh wilayah Chech selatan Rusia, Ramzan Kadyrov, sedang menerima rawatan kerana disyaki dijangkiti jangkitan COVID-19, media tempatan melaporkan walaupun pembantunya tidak memberi sebarang pengesahan.

Salah satu kes virus berprofil tinggi di Rusia, Perdana Menteri Mikhail Mishustin, kembali bekerja minggu ini setelah menerima rawatan di hospital akibat virus tersebut.

Secara keseluruhan, 99,825 orang di Rusia tidak lagi dijangkiti koronavirus, kata pegawai kesihatan hari ini.

Pihak berkuasa mengatakan keadaan semakin stabil dan setengah juta pekerja industri dan pembinaan telah dibenarkan untuk kembali bekerja di Moscow.

Rusia telah mencatatkan kematian yang jauh lebih rendah daripada negara-negara lain, tetapi pengkritik berasa ragu-ragu mengenai kadar kematian rasmi yang rendah itu dan menuduh pihak berkuasa melaporkan jumlah yang lebih rendah untuk mengurangkan skala krisis itu. – AFP

Anggota Kementerian Kecemasan Rusia yang memakai alat pelindung membasmi kuman di stesen kereta api di Leningradsky, Moscow pada 19 Mei, di tengah-tengah wabak COVID-19. – AFP