Tuesday, May 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  Rusia dituduh bom sekolah di Ukraine

  KYIV, 20 MAC – Pihak berkuasa Ukraine berkata hari ini bahawa Rusia telah mengebom sebuah sekolah yang melindungi 400 orang di pelabuhan Mariupol yang terkepung, kerana Moscow mendakwa bahawa ia sekali lagi menembak peluru berpandu hipersonik di Ukraine, kali kedua ia telah menggunakan senjata generasi akan datang ke atas jirannya.

  Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky berkata bahawa pengepungan Mariupol, sebuah pelabuhan strategik yang kebanyakannya berbahasa Rusia di tenggara di mana utiliti dan komunikasi telah terputus selama beberapa hari, akan menjadi jenayah perang, memberi amaran kepada Rusia bahawa beribu-ribu askar mereka telah mati dalam konflik.

  Perang di Ukraine, yang dilancarkan oleh Presiden Rusia, Vladimir Putin pada 24 Februari untuk menghapuskan kecenderungan pro-Barat di negara bekas Soviet itu, telah mencetuskan krisis pelarian yang paling pesat berkembang di Eropah sejak Perang Dunia Kedua, memutuskan hubungan Rusia-Barat kepada era Perang Dingin dan melanda ekonomi dunia yang masih pulih daripada wabak COVID.

  “Semalam, penjajah Rusia menjatuhkan bom ke atas sebuah sekolah seni No 12,” kata majlis bandar raya Mariupol pada aplikasi pemesejan Telegram hari ini, sambil menambah bahawa kira-kira 400 wanita, kanak-kanak dan warga emas telah berlindung di sana daripada pengeboman.

  “Orang awam yang aman masih berada di bawah runtuhan,” katanya sambil menambah bangunan itu telah musnah. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  ‘Saya sangat letih’

  SYDNEY, 29 MEI – Ketua Menteri yang popular di Australia Barat, Mark McGowan, yang mengasingkan negerinya daripada dunia semasa kemuncak pandemik COVID-19, hari ini...
  - Advertisment -