Rusia hasrat jadi pengeluar terbesar vaksin menjelang 2021

MOSCOW, 3 OGOS – Rusia mengatakan semalam mahu melancarkan pengeluaran besar-besaran vaksin koronavirus bulan depan dan menghasilkan beberapa juta dos setiap bulan menjelang tahun 2021.

Negara ini terus maju dengan beberapa prototaip vaksin dan satu antaranya disediakan di Institut Gamaleya di Moscow telah mencapai tahap pengembangan yang lebih maju.

“Kami sangat berharap untuk memulakan pengelua-ran besar-besaran pada bulan September,” kata Menteri Industri, Denis Manturov dalam wawancara yang diterbitkan oleh agensi berita TASS.

“Kami akan dapat memastikan jumlah pengeluaran dalam beberapa ratus ribu sebulan, dengan peningkatannya akan menjadi kepada beberapa juta pada awal tahun depan,” kata-nya, sambil menambah bahawa sebuah syarikat pemaju sedang menyiapkan teknologi pengeluaran di tiga lokasi di Rusia tengah.

Menteri Kesihatan, Mikhail Murashko pada Sabtu lalu mengatakan bahawa vaksin Gamaleya telah ‘selesai menjalani ujian klinikal’ dan bahawa dokumen sedang disiapkan untuk mendaftarkannya ke negeri ini.

Vaksin lain, yang dibuat oleh makmal Vektor yang berpusat di Siberia, kini sedang menjalani ujian klinikal dan dua lagi akan memulakan ujian manusia dalam dua bulan akan datang, kata Murashko.

Vaksin Gamaleya adalah vaksin vektor virus, yang bermaksud ia menggunakan virus lain untuk membawa pengekodan DNA dari tindak balas imun yang diperlukan ke dalam sel.

Vaksin Gamaleya menggunakan adenovirus, teknologi yang serupa dengan prototaip vaksin koronavirus yang dibuat oleh CanSino China, yang kini dalam tahap ujian klinikal yang lebih maju. –AFP

Rusia bakal melancarkan pengeluaran besar-besaran vaksin koronavirus bulan depan dan menghasilkan beberapa juta dos setiap bulan menjelang tahun depan. – AFP