Wednesday, February 1, 2023
25.4 C
Brunei

-

Rusia ketatkan bekalan tenaga Ukraine

KYIV, UKRAINE, 19 OKT – Serangan peluru berpandu Rusia dan pengeboman utiliti tenaga menyebabkan lebih banyak kampung, pekan dan bahagian dua bandar di Ukraine putus bekalan elektrik hari ini, kata pihak berkuasa Ukraine, dengan mengetatkan lagi bekalan tenaga yang digunakan Moscow untuk mencengkam negara tersebut dan mengancam kesengsaraan berjuta-juta penduduk pada musim sejuk.

Presiden Volodymyr Zelenskyy sekali lagi menggesa rakyat Ukraine untuk membuat usaha menjimatkan tenaga, bercakap menjelang malam pencawang tenaga dan infrastruktur lain dimusnahkan pada malam berikutnya.

Serangan tersebut menjejaskan bekalan kuasa dan air di beberapa bahagian Enerhodar, kata Datuk Bandar Dmytro Orlov. Bandar selatan terletak bersebelahan dengan Loji Kuasa Nuklear Zaporizhzhia yang merupakan salah satu lokasi paling membimbangkan dalam pencerobohan hampir lapan bulan.

Peluru berpandu merosakkan kemudahan tenaga di wilayah Kryvyi Rih, sebuah bandar di selatan-tengah Ukraine, lapor gabenor serantau itu. Beliau berkata serangan itu menjejaskan elektrik ke kampung, pekan dan satu daerah bandar.

Selama hampir dua minggu serangan Rusia dengan peluru berpandu, dron letupan sendiri dan gerakan senjata lain ke atas infrastruktur kritikal Ukraine telah membuka fasa baharu dalam perang Presiden Rusia Vladimir Putin dan seterusnya menguji ketahanan yang ditunjukkan oleh Ukraine sejak Moscow menyerang.

Zelenskyy menyatakan menerusi halaman Twitter kelmarin bahawa hampir satu pertiga daripada stesen janakuasa Ukraine telah dimusnahkan sejak 10 Oktober, menyebabkan terputusnya bekalan kuasa besar-besaran di seluruh negara.

Kemudian kelmarin, dalam ucapan video setiap malamnya, Zelenskyy berkata bahawa mematikan peralatan dan melakukan perkara lain untuk menjimatkan kuasa semasa penggunaan turut membantu seluruh negara.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada askar Ukraine yang menembak jatuh peluru berpandu dan dron buatan Iran yang disasarkan kepada kemudahan tenaga. – AP

Gambar fail menunjukkan anggota tentera Ukraine menguburkan mayat di perkampungan Shandryholove, wilayah Donetsk, Ukraine. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -