Rusia tolak dakwaan Microsoft terhadap serangan siber

MOSCOW, 17 NOV – Moscow hari ini menolak tuntutan Microsoft bahawa Rusia berada di belakang serangan siber terhadap syarikat yang meneliti vaksin dan rawatan koronavirus, dengan mengatakan ia dijadikan kambing hitam.

Timbalan Menteri Luar Negeri Rusia, Sergei Ryabkov mengatakan kepada agensi berita negara, RIA Novosti, telah menjadi gaya politik untuk menyalahkan serangan siber ke atas Moscow.

Rusia mengumumkan pada bulan Ogos lalu bahawa ia telah mendaftarkan vaksin koronavirus pertama di dunia, Sputnik V tetapi sebelum ujian klinikal berskala besar.

Pada bulan Oktober, Presiden Vladimir Putin mengumumkan bahawa Rusia juga telah mendaftarkan vaksin koronavirus keduanya, EpiVacCorona.

“Kami tidak memerlukan apa-apa selain pendekatan biasa terhadap projek-projek yang sudah kami miliki di Rusia dan mempromosikannya termasuk bekerjasama dengan rakan asing,” kata Ryabkov.

Ryabkov juga mendakwa bahawa syarikat Rusia sendiri sering menjadi sasaran serangan siber asing. Dia mengatakan bahawa Rusia dan Amerika Syarikat harus membenarkan para pakar untuk melihat masalah tersebut. – AFP