Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  Rusia uji peluru berpandu balistik

  MOSCOW, 5 NOV – Rusia berkata hari ini ia berjaya melancarkan ujian peluru berpandu balistik antara benua yang mampu membawa peluru peledak nuklear dari salah satu kapal selamnya.

  Pelancaran peluru berpandu ‘Bulava’, yang pertama dalam tempoh lebih setahun, diadakan ketika Rusia meningkatkan retorik nuklear sejak membatalkan pengesahan perjanjian larangan ujian nuklear utama.

  “Penggempur kapal selam peluru berpandu strategik berkuasa nuklear baharu, Emperor Alexander Ketiga telah melancarkan peluru berpandu balistik antara benua Bulava,” kata Kementerian Pertahanan.

  Ia berkata ia menembak peluru berpandu bawah laut dari lokasi yang tidak didedahkan di Laut Putih di pantai barat lautnya, ke sasaran beribu-ribu kilometer jauhnya di timur jauh semenanjung Kamchatka.

  “Tembakan peluru berpandu berlaku dalam mod biasa dari kedudukan bawah air,” katanya sambil menambah, “Kepala peluru berpandu tiba di kawasan yang ditetapkan pada masa yang ditetapkan.”

  Peluru berpandu Bulava sepanjang 12 meter direka untuk menjadi tulang belakang nuklear Moscow dan mempunyai jarak lebih 8,000 kilometer.

  Presiden Vladimir Putin awal minggu ini menandatangani undang-undang yang membatalkan ratifikasi Perjanjian Larangan Ujian Nuklear Komprehensif Rusia, satu langkah yang dikritik hebat oleh Amerika Syarikat. – AFP

  Gambar serahan Sputnik menunjukkan Presiden Vladimir Putin menghadiri acara di Monument to Minin di Dataran Merah pada Hari Perpaduan di Moscow pada 4 November. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...