Rusia uji tembakan Zircon

MOSCOW, 18 NOV – Rusia berkata hari ini ia berjaya menjalankan ujian peluru berpandu krus hipersonik Zircon, salah satu tambahan baharu dalam armada senjata negara itu yang digelar ‘invicible’ oleh Presiden Vladimir Putin.

Moscow beberapa tahun kebelakangan menganggap pembangunan senjata-senjata yang diharapkan akan memberinya satu kemajuan dalam persaingan mana-mana senjata bersama Amerika Syarikat (AS) ketika ketegangan meningkat antara negara-negara Barat.

Peluru berpandu hipersonik itu boleh memecut lebih lima kali ganda kelajuan bunyi dan taktiknya dalam pertempuran, menjadikan ia lebih sukar untuk dijejaki dan dipintas daripada projektil biasa.

Tentera berkata hari ini ia telah menembakkan peluru berpandu Zircon dari kapal perang Admiral Gorshkov dan mengenai sasaran ujian di perairan Artik, Rusia.

“Tembakan itu dijalankan ke atas sasaran laut di perairan Laut Putih,” menurut Kementerian Pertahanan Rusia dalam satu kenyataan.

Ia menambah peluru berpandu itu menghapuskan sasarannya melalui ‘serangan langsung’.

Zircon sudah menjalani beberapa ujian beberapa tahun kebelakangan termasuk yang pernah dilancarkan dari Admiral Gorshkov dan dari kapal selam.

Putin mendedahkan senjata hipersonik baharu pada 2018 termasuk Zircon, mengatakan ia boleh mengenai sasarannya di laut dan darat dengan jarak 1,000km. – AFP