Friday, December 1, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  RWE meterai perjanjian tenaga bersih AS$6.8 bilion

  BERLIN, 2 OKT – Firma tenaga Jerman RWE AG berkata pada Sabtu ia telah menandatangani perjanjian pembelian untuk sekutu Perniagaan Tenaga Bersih Con Edison yang berpangkalan di New York, perjanjian bernilai AS$6.8 bilion yang akan meningkatkan portfolio boleh diperbaharui Amerika Syarikat (AS).

  RWE adalah salah satu pembekal tenaga utama Jerman, dengan pengeluaran secara umum dikaitkan dengan arang batu, yang meletakkannya antara pencemar CO2 terbesar di negara itu. Kumpulan itu telah mempercepatkan kepelbagaiannya kepada tenaga boleh diperbaharui dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

  Dalam satu kenyataan, RWE berkata urus niaga itu hampir menggandakan portfolio boleh diperbaharui syarikat itu di AS dan, apabila selesai, akan menjadikannya syarikat tenaga boleh diperbaharui nombor 4 dan pengendali solar kedua terbesar di negara itu.

  Divisyen tenaga bersih Con Edison ‘adalah pengendali dan pemaju terkemuka loji tenaga boleh diperbaharui di Amerika Syarikat, dengan kira-kira tiga gigawatt (GW) kapasiti operasi, membekalkan 90 peratus dalam tenaga suria, dan saluran paip pembangunan yang kukuh melebihi tujuh GW,’ menurut RWE. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS - Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal...