Ryanair tutup pangkalan akibat krisis 737 MAX

LONDON, 16 JULAI – Ryanair berkata hari ini ia akan menutup beberapa pangkalannya kerana masalah dengan jet 737 MAX Boeing yang dilanda krisis, yang tidak dibenarkan membuat penerbangan selepas dua insiden kemalangan maut.

Penerbangan Ireland itu berkata dalam satu kenyataan yang ia dijangka hanya akan menerima penghantaran 30 daripada 200 jet 737 Max Boeing menjelang Mei 2020, daripada sebaliknya 58 buah pada awalnya ia dijangkakan pada jadual musim panas ini.

Jet-jet itu adalah varian daripada pesawat udara MAX dan ia memerlukan pensijilan dari Pentadbiran Penerbangan Persekutuan AS (FAA) dan Agensi Keselamatan Penerbangan Kesatuan Eropah (EASA), tambahnya.

“Kekurangan dalam penghantaran pesawat udara ini akan menyebabkan beberapa pengurangan pangkalan dan penutupan pada musim panas 2020, namun juga bagi musim sejuk 2019,” kata Ketua Eksekutif, Michael O’Leary dalam satu kenyataan.

“Kami memulakan siri perbincangan bersama lapangan terbang kami untuk memastikan pangkalan Ryanair mana yang kurang membuat keuntungan dan kurang prestasi yang seharusnya akan mengalami pengurangan jangka pendek ini atau penutupan bermula November 2019,” tambah O’Leary.

“Kami juga akan berbincang bersama orang-orang dan kesatuan kami dalam merancang dan mengimplementasikan pengurangan serta penutupan pangkalan, yang disebabkan oleh penangguhan penghantaran B737 MAX kepada program B737 MAX.” – AFP

Gambar fail yang diambil pada 14 Januari 2019 menunjukkan Boeing 737-8AS bercirikan penerbangan tambang rendah Ireland, Ryanair di lapangan terbang Ciampino, Rom. – AFP