Friday, March 24, 2023
28 C
Brunei

-

Sabah lancar Program Oksigen

KOTA KINABALU, 13 MAC – Kerajaan Sabah hari ini melancarkan Program Oksigen Untuk Rakyat #SharinglsCaring yang akan menyediakan bantuan mesin serta tangki oksigen untuk rakyat yang kurang berkemampuan.

Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor berkata program bantuan bagi tujuan rawatan perubatan itu  dilaksanakan melalui Yayasan Kebajikan Sabah (YKS) yang dipengerusikannya dan Sabah Energy Corporation (SEC).

Beliau berkata program itu dilaksanakan kerana kerajaan negeri sedar bahawa peralatan mesin dan tangki oksigen tidak mampu dimiliki oleh semua pesakit terutama yang kurang berkemampuan kerana harganya yang mahal.

“Berdasarkan keperluan itu, program ini diperkenalkan. Usaha ini tercetus atas keprihatinan kerajaan negeri melalui YKS dan SEC bertujuan membantu rakyat negeri ini yang kurang berkemampuan dan memerlukan bantuan peralatan oksigen,” katanya ketika berucap melancarkan program itu di sini hari ini.

Beliau berkata menerusi program ini, peralatan mesin dan tangki oksigen akan ditempatkan di hospital kerajaan dan diberikan secara pinjaman dengan dikawal selia oleh Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS). Hajiji mahu pemimpin masyarakat seperti Unit Pemimpin Pembangunan Masyarakat (UPPM) di seluruh negeri membantu menguar-uarkan perkhidmatan di bawah program itu kepada mereka yang memerlukan.

Beliau dimaklumkan bahawa sepanjang 2022 hingga Januari lepas, JKNS mencatatkan sebanyak 74 kes pesakit di Sabah yang memerlukan bantuan mesin oksigen, manakala 11 pesakit lagi memerlukan bantuan tangki oksigen. Katanya, pelaksanaan program itu bertepatan dengan konsep dan pendekatan Malaysia MADANI sementara YKS ialah satu platform kerajaan negeri untuk membantu golongan kurang berkemampuan dan perhatian secara khusus. – Bernama

Hajiji semasa merasmikan program tersebut. – Agensi
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun tingkat kerjasama

TOKYO, 23 MAC - Jepun dan Korea Selatan hampir serentak menarik tuntutan eksport mereka terhadap satu sama lain sebagai tanda terbaharu hubungan yang bertambah...
- Advertisment -