Thursday, September 29, 2022
31.9 C
Brunei

Sabah peruntuk RM2.39 bilion projek pembangunan

-

KOTA KINABALU, 13 SEPT – Sabah telah membelanjakan lebih RM2.39 bilion untuk projek pembangunan sehingga 4 September tahun ini di bawah Rolling Plan Kedua (RP2) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12), kata Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor.

Hajiji, yang juga Menteri Kewangan negeri, berkata ini menunjukkan prestasi 45.67 peratus daripada lebih RM5.23 bilion yang diperuntukkan di bawah pelan tersebut untuk 1,118 projek pembangunan yang diluluskan di Sabah.

Justeru, Hajiji meminta semua kementerian dan agensi untuk memberi perhatian serta mengambil tindakan lanjut berdasarkan laporan prestasi terperinci dibentangkan pada mesyuarat tersebut bagi memastikan semua projek pembangunan yang dirancang dilaksanakan mengikut jadual.

Selain itu, beliau berkata 76 daripada 85 buah badan berkanun negeri dan syarikat berkepentingan kerajaan di negeri ini yang masih belum menubuhkan Unit Integriti dan Governans (IGU), supaya berbuat demikian sebelum Disember ini.

Hajiji turut mengingatkan semua jabatan, pejabat daerah, pihak berkuasa tempatan dan badan berkanun negeri yang belum membangunkan dan melaksanakan Pelan Antirasuah Organisasi (OACP) masing-masing, bahawa mereka mempunyai tempoh sehingga Disember tahun depan untuk berbuat demikian.

Sementara itu, Hajiji berkata sejumlah 22,664 ketua isi rumah di Sabah akan mendapat manfaat daripada Skim Insurans Keluarga Malaysia (SKIM) yang diperkenalkan oleh kerajaan sebagai perlindungan sosial kepada golongan miskin dan miskin tegar yang tersenarai dalam sistem eKasih.

Antara faedah yang akan diperoleh menerusi pelan insurans takaful patuh syariah itu ialah RM10,000 untuk kematian, RM25,000 untuk kematian akibat kemalangan serta RM10,000 untuk keilatan kekal. – Bernama

Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor diberi penerangan oleh Ketua Perangkawan Malaysia, Datuk Sri Dr Mohd Uzir Mahidin (kiri) ketika melawat pameran Perangkawan Malaysia. – Bernama
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penjawat awam dilarang luah pendapat di media sosial

COLOMBO, 28 SEPT – Sri Lanka hari ini mengarahkan penjawat awam untuk tidak meluahkan pendapat mereka di media sosial selepas beberapa orang pegawai mendakwa...
- Advertisment -