Sunday, January 29, 2023
23 C
Brunei

-

Saham Adani jatuh di India

Mumbai, 25 JAN – Jutawan Asia, Gautam Adani, menyaksikan nilai bersihnya merosot AS$6 bilion hari ini selepas syarikat pelaburan Amerika Syarikat (AS) menuduhnya melakukan ‘manipulasi saham dan penipuan akaun.’

Adani, 60, merupakan orang terkaya ketiga di dunia dengan kekayaan bernilai sekitar AS$120 bilion dan mempunyai pelbagai perniagaan dari ladang batu arang Australia hingga ke pelabuhan paling sibuk di India.

Namun, beliau merupakan pemilik harta yang paling teruk terjejas dalam senarai orang terkaya Forbes hari ini, mengalami penurunan hampir 5 peratus atau AS$6.4 bilion dalam semalaman kerana pelabur bergegas menjual saham syarikat miliknya.

Hindenburg Research menerbitkan laporan semalam menuduh Adani Group telah melibatkan diri dalam skim manipulasi saham dan penipuan akaun yang berani selama beberapa dekad.

Syarikat itu telah mengambil kedudukan jualan dalam saham syarikat Adani Group selepas penyiasatan selama dua tahun berdasarkan temu bual dengan bekas eksekutif, lawatan tapak di beberapa negara dan semakan dokumen.

Laporan itu menyatakan bahawa saudara sulung Adani, Vinod, ‘mengurus pelbagai syarikat minyak luar negara yang luas’ di tempat perlindungan cukai seperti Mauritius, Kepulauan Caribbean dan Cyprus.

Hindenburg berkata ia telah mengenal pasti pelbagai contoh transaksi berkaitan parti yang tidak diumumkan dan manipulasi pendapatan ‘untuk mempertahankan rupa kesihatan kewangan dan kebolehbayaran’ syarikat Adani yang diterbitkan. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -