Sunday, December 10, 2023
28.8 C
Brunei

  -

  Saham Asia meningkat berikutan minggu kemenangan ketiga berturut-turut Wall Street

  HONG KONG, 20 NOV – Saham Asia lebih tinggi pada hari ini selepas Wall Street menutup minggu kemenangan ketiga berturut-turut dengan keuntungan kecil.

  Niaga hadapan Amerika Syarikat (AS) lebih rendah manakala harga minyak meningkat kerana pelabur menantikan mesyuarat OPEC ditambah.

  Indeks Nikkei 225 Jepun memecah kemuncak September, mencecah paras tertinggi 33 tahun, dan kemudian jatuh kepada 33,388.03, susut 0.6 peratus.

  Hang Seng di Hong Kong menokok 1.5 peratus kepada 17,719.07, dan indeks Komposit Shanghai meningkat 0.4 peratus kepada 3,066.85.

  China mengumumkan pada hari ini bahawa ia akan mengekalkan kadar pinjaman penanda arasnya tidak berubah seperti yang dijangkakan berikutan yuan yang lebih lemah dan keperluan untuk menilai kesan langkah rangsangan baru-baru ini terhadap ekonomi.

  Di Korea Selatan, Kospi naik 1 peratus, pada 2,495.60. S&P/ASX 200 Australia mengenepi 0.1 peratus lebih tinggi kepada 7,058.40.

  Taiex Taiwan sedikit berubah. SET di Bangkok meningkat 0.2 peratus apabila agensi perancang negeri mengumumkan pada hari ini bahawa ekonomi Thailand berkembang lebih perlahan daripada jangkaan pada suku terakhir disebabkan kelemahan dalam eksport dan pertanian, walaupun perbelanjaan pengguna yang kukuh dan pemulihan dalam pelancongan.

  Pada hari Jumaat, S&P 500 mengenepi 0.1 peratus kepada 4,514.02 dan menghampiri paras tertinggi dalam tiga bulan. Purata Perindustrian Dow Jones meningkat kurang daripada 0.1 peratus kepada 34,947.28 dan komposit Nasdaq menokok 0.1 peratus kepada 14,125.48.

  Beberapa peruncit memperoleh keuntungan yang kukuh selepas melaporkan keputusan yang lebih baik untuk suku terkini daripada jangkaan penganalisis.

  Jurang melonjak 30.6 peratus selepas melaporkan keuntungan yang jauh lebih tinggi daripada ramalan Wall Street, lebih daripada menggandakan keuntungan sahamnya untuk tahun ini setakat ini. Ross Stores meningkat 7.2 peratus selepas melaporkan keuntungan dan hasil yang lebih kukuh daripada jangkaan. – AP

  Wall Street menunjukkan lebih tinggi sebelum dibuka pada hari Jumaat, 17 November 2023, ketika kebanyakan pasaran utama kelihatan bersedia untuk mengakhiri minggu ini dengan keuntungan yang kukuh. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  India larang eksport bawang

  NEW DELHI, 8 DIS – India melarang eksport bawang sehingga Mac tahun depan bagi meningkatkan bekalan domestik selain membendung inflasi pengguna. Kerajaan memutuskan untuk memindahkan...