Tuesday, March 21, 2023
23.1 C
Brunei

-

Saham Asia meningkat tinggi, jejak kenaikan di Wall Street

TOKYO, 27 JAN — Saham Asia meningkat hari ini, susulan prestasi ekonomi dan keuntungan syarikat di Wall Street berikutan laporan mencadangkan ekonomi dan keuntungan korporat mungkin menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada yang dikhuatiri.

Di Tokyo, data menunjukkan indeks harga pengguna teras meningkat 4.3 peratus, lebih tinggi sedikit daripada jangkaan pada 4.2 peratus, dan lebih tinggi daripada sasaran Bank of Japan sebanyak 2 peratus.

“Ini bertujuan untuk mencabar peralihan dasar akhirnya untuk bank pusat, walaupun subsidi tenaga kerajaan bulan depan boleh dimanfaatkan untuk menolak semula sebarang perubahan buat masa ini,” ujar Yeap Jun Rong, seorang penganalisis pasaran dalam ulasannya di IG.

Penanda aras Jepun, Nikkei 225 Jepun naik hampir 0.1 peratus dalam perdagangan pagi ke 27,380.11. S&P/ASX 200 Australia menambah 0.5 peratus ke 7,503.50. Kospi Korea Selatan melonjak 1.2 peratus ke 2,497.05. Hang Seng Hong Kong sedikit berubah ke 22,571.58.

Pasaran kekal ditutup di Shanghai untuk cuti Tahun Baharu China. – AP

Indeks Harga Saham Komposit Korea (KOSPI) (kiri) dan kadar pertukaran asing antara dolar AS dan won Korea Selatan kelihatan di ibu pejabat KEB Hana Bank di Seoul, Korea Selatan. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Paras oksigen kurang punca jutaan ikan mati

CANBERRA, AUSTRALIA, 19 MAC – Berjuta-juta ikan telah mati dihanyutkan di tenggara Australia dalam kematian yang menurut pihak berkuasa dan saintis berpunca daripada paras...
- Advertisment -