Saham Petrobras jatuh 14 peratus

SAO PAULO, 25 Mei – Saham di syarikat minyak milik kerajaan, Petrobras jatuh 14 peratus kelmarin, sehari selepas ia menurunkan harga minyak sebagai tindak balas kepada bantahan yang berlaku di negara itu baru-baru ini.

Harga saham turun 13.71 peratus dan saham biasa pada 14.55 peratus di bursa saham Sao Paulo, manakala indeks Bovespa turun hanya 0.92 peratus.

Syarikat itu kerugian 47 bilion (AS$12.9 bilion dolar).

Petrobras pada Rabu lalu mengurangkan harga bahan bakar selepas menerima ancaman bantahan terhadap perdagangan di seluruh negara.

Pengurangan harga sebanyak 10 peratus hanya akan berlangsung selama dua minggu dan ditawarkan sebagai satu cara untuk mengurangkan ketegangan dalam situasi yang semakin di luar kawalan.

Polis tentera mengawal trak bahan api ketika mereka memasuki BR Distribuidora, sebuah stesen bahan bakar yang dikendalikan oleh syarikat minyak milik kerajaan Petrobras, semasa bantahan trak di Brasilia, Brazil, kelmarin. – AP

“Ini adalah satu-satunya langkah, tidak mewakili perubahan dalam dasar harga,” kata ketua Petrobras, Pedro Parente kepada wartawan.

“Kerajaan mengambil masa 15 hari untuk mencapai kesepakatan bagi menyelesaikan masalah tersebut.”

Pemandu trak cuba menghalang pergerakan penghantaran barang di Brazil, menggunakan pelantar mereka untuk menghalang jalan raya dan bantahan protes kenaikan harga bahan api, yang menyaksikan diesel sebelum cukai naik 12 peratus bulan ini dan petrol 14 peratus lebih tinggi. Peningkatan ini adalah hasil keputusan politik yang dibuat pada akhir 2016 untuk membenarkan autonomi Petrobras berhubung kadar harga. – AFP