Thursday, September 29, 2022
22.6 C
Brunei

Saham Tesla naik 8 peratus lepas umum pecahan saham kedua

-

NEW YORK, 29 MAC – Saham Tesla melonjak pada sesi pembukaan perniagaan kelmarin selepas pengeluar kereta elektrik mengumumkan pembahagian saham kedua dalam masa kurang daripada dua tahun.

Syarikat itu berkata dalam fail kawalan selia dan juga dalam kenyataan di laman sosial Twitter, bahawa ia merancang untuk mengemukakan permintaan pada mesyuarat pemegang saham tahunan akan datang untuk menambah bilangan saham yang dibenarkan supaya ia boleh membahagikan saham dalam bentuk dividen.

Ia tidak menyatakan bila perpecahan akan berlaku atau nisbah pembahagian saham sedemikian, tetapi ia akan mengikuti langkah serupa oleh tiga syarikat teknologi yang telah melihat saham mereka melonjak dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Saham Tesla meningkat lebih daripada 60 peratus sepanjang tahun lalu, dengan setiap satu berharga lebih daripada AS$1,000.

Dalam pada itu, syarikat itu terus berkembang pesat. Ketua Pegawai Eksekutif, Elon Musk membuka kilang Eropah pertama Tesla minggu lalu, bergelar ‘Gigafactory’ di Jerman yang akan menggaji 12,000 orang dan menghasilkan 500,000 kenderaan setahun.

“Memandangkan peningkatan mendadak saham, tidak mengejutkan apabila Musk & Co. mengambil langkah untuk memecahkan saham lain terutamanya dengan permintaan EV yang kukuh dan pembinaan kilang utama Berlin dan Austin Giga kini sedang dipergiatkan, kata Dan Ives, yang menjejak Tesla untuk Wedbush.

Pemecahan saham akan mengubah harga setiap saham, tetapi bukan nilai keseluruhan pegangan tersebut. Ia boleh menaikkan harga saham syarikat, sekurang-kurangnya buat sementara waktu dan pengumuman dilakukan kelmarin. Saham meningkat hampir 8 peratus kepada AS$1,087.86. – AP

Tesla bercadang untuk memecahkan sahamnya supaya pengeluar kenderaan elektrik itu boleh membayar dividen kepada para pemegang sahamnya. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jepun beri penghormatan kepada Abe

TOKYO, 27 SEPT – Rakyat Jepun dan perwakilan asing memberikan penghormatan terakhir kepada bekas perdana menteri Shinzo Abe pada majlis pengebumian negara mengundang kontroversi...

Dibunuh hanya kerana salah eja

- Advertisment -