Saturday, September 30, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  Saham Tokyo melonjak hampir tiga peratus

  TOKYO, 4 OKT – Saham Tokyo me-lonjak naik pada Selasa selepas saham Wall Street melantun semula, dengan data AS yang lemah menguatkan spekulasi bahawa pegawai Persekutuan mungkin memperlahankan usaha untuk menaikkan kadar faedah.

  Penanda aras indeks Nikkei 225 melonjak naik sebanyak 2.96 peratus, atau 776.42 mata, untuk ditutup pada 26,992.21, manakala indeks Topix yang luas menambah sebanyak 3.21 peratus, atau 59.31 mata, kepada 1,906.89.

  Pasaran Tokyo kekal aktif sepanjang hari, apabila pelabur global melonjakkan ekuiti selepas data baharu AS daripada Institut Pengurusan Bekalan (ISM) menunjukkan aktiviti pembuatan lebih perlahan.

  “Laporan pembuatan ISM AS yang perlahan mengenai perniagaan membangkitkan kebimbangan mengenai kemelesetan global dan melambungkan harapan bahawa Rizab Persekutuan boleh menggerakkan dasar monetarinya,” kata Daiwa Securities.

  “Pengeksport dan saham berkaitan bahan mentah menarik pembeli,” kata broker tersebut, sambil menambah bahawa saham tenaga juga mendapat manfaat daripada spekulasi mengenai kemungkinan pengurangan pengeluaran.

  Gambar fail menunjukkan seseorang yang memakai topeng pelindung berjalan di hadapan papan saham elektronik yang menunjukkan indeks Nikkei 225 Jepun di firma sekuriti, 28 September 2022, di Tokyo. – AP

  Kini nilai dolar berada pada 144.74 yen, meningkat daripada 144.66 yen pada Isnin di New York.

  Pasaran juga meningkat di seluruh dunia selepas kerajaan British menangguhkan rancangan kontroversi untuk mengurangkan kadar cukai pendapatan untuk golongan kaya.

  Wajah mengenai “merupakan petanda bahawa kerajaan bertindak balas terhadap kebimbangan pasaran dan juga pengundian yang mungkin bermakna kerajaan baharu tidak kukuh seperti yang dikhuatiri oleh sesetengah pihak”, kata Tapas Strickland dari National Australia Bank.

  Di Tokyo, pemaju tenaga Inpex meningkat 5.36 peratus kepada 1,475 yen manakala Japan Petroleum Exploration Co melonjak naik 3.37 peratus kepada 3,685 yen.

  Rumah dagangan juga menyaksikan keuntungan yang baik. Mitsui and Co melonjak 5.39 peratus kepada 3,285 yen, dan Mitsubishi Corp naik 4.82 peratus kepada 4,241 yen. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Singa baham tuan

  TOKYO, 29 SEPT – Seorang penjaga zoo di taman safari Jepun terbunuh selepas seekor singa dipercayai menyerangnya ketika dia cuba membawa haiwan itu masuk...