Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  Sainz dominasi sesi latihan

  MONZA, 3 SEPT – Carlos Sainz memberi harapan kepada peminat Ferrari untuk menunjukkan persembahan yang baik di Grand Prix Itali selepas mendahului masa dalam sesi latihan terakhir kelmarin sebelum sesi kelayakan.

  Pelumba dari Sepanyol, Sainz mencatat masa satu minit 20.912 saat di Monza untuk menduduki tempat teratas dalam dua sesi latihan berturut-turut, kali ini 0.086 saat di hadapan pelumba Red Bull, Max Verstappen yang memburu rekod kemenangan.

  Penyandang gelaran juara dunia dan pendahulu teratas, Verstappen memburu kemenangan GP ke-10 berturut-turut selepas menyamai rekod sembilan kemenangan Sebastian Vettel di GP Belanda di litar halamannya hujung minggu lalu.

  Red Bull telah memenangi setiap satu daripada 13 perlumbaan tahun ini setakat ini dengan Verstappen meraih 11 kemenangan dan Sergio Perez memenangi dua yang lain.

  Sainz menyusuli Verstappen dengan kelebihan 237 mata dalam kejuaraan pemandu dan masih belum meraih podium musim ini.

  Aksi Carlos Sainz Jr semasa sesi latihan ketiga menjelang Grand Prix Formula Satu Itali di litar Autodromo Nazionale Monza, di Monza pada 2 September. – AFP

  Tetapi persembahan pelumba berusia 29 tahun itu di halaman sendiri amat mengagumkan setakat hujung minggu ini, mencadangkan dia mungkin boleh mencabar dominasi Red Bull dalam kelayakan yang bermula pada 1400 GMT.

  Ferrari juga akan menerima dorongan daripada masalah tambahan dialami rakan sepasukan Verstappen, Sergio Perez, yang terlibat dalam kemalangan pada sesi latihan kedua baru-baru ini dan terlepas beberapa sesi kelmarin kerana kebocoran minyak.

  Lewis Hamilton hanya ketinggalan lebih setengah saat di belakang di tempat ketiga, lebih pantas daripada rakan sepasukan Sainz di Ferrari, Charles Leclerc.

  Mercedes mengumumkan pada Khamis bahawa juara F1 tujuh kali, Hamilton telah menandatangani perjanjian baharu sehingga 2025 yang akan melanjutkan kerjayanya selepas hari jadinya yang ke-40. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...