Salah sasar dua matlamat dalam kelayakan Piala Dunia

JOHANNESBURG, 10 NOV – Pemain penyerang Liverpool, Mohamed Salah mengetuai pasukan Mesir menentang Angola hujung minggu ini dengan objektif jelas untuk menamatkan kemarau jaringannya untuk membantu mengangkat negaranya ke peringkat akhir kelayakan Piala Dunia Afrika.

Kelayakan untuk Kejohanan 2022 di Qatar semakin sengit di benua itu dengan dua pusingan terakhir kumpulan, dengan kemenangan di Luanda melonjakkan Mesir ke peringkat seterusnya sebagai pemenang Kumpulan F.

Pemain bola sepak terbaik Afrika dua kali itu ingin kembali ke mence-tak gol di Angola setelah gagal menjaringkan gol dalam tiga penampilan terakhirnya untuk pasukan Merseyside.

Sebelum kemerosotan kecilnya, Salah telah menjaringkan gol dalam 10 perlawanan berturut-turut dalam semua pertandingan untuk Liverpool.

Kemenangan akan membawa Salah dan pasukannya ke peringkat kelayakan terakhir untuk menentukan lima negara yang mewakili Afrika di Qatar tahun depan.

AFP Sport mengetengahkan perlawanan hari kelima dan enam, yang berlangsung dari hari Khamis hingga Selasa, dengan 21 negara mengejar lapan tempat pusingan akhir, 17 daripada saingan dan Senegal dan Maghribi sudah pun mara. – AFP