Sunday, September 24, 2023
21.9 C
Brunei

  -

  Saluran paip Nord Stream 2 kunci utama barat

  FRANKFURT, 28 JAN – Saluran paip Nord Stream 2, yang ditetapkan untuk menggandakan bekalan gas asli dari Rusia ke Jerman, telah menjadi kunci rundingan utama bagi barat dalam usaha untuk menghalang Moscow daripada menyerang Ukraine.

  Penyaluran paip itu, yang telah diusahakan oleh Jerman walaupun mendapat kritikan dari Amerika Syarikat (AS) dan Eropah Timur, telah disiapkan tahun lepas tetapi masih memerlukan kelulusan kawal selia.

  Jerman kini telah memberi amaran jelas bahawa ia tidak akan membenarkan Nord Stream 2 mula beroperasi jika Rusia menyerang Ukraine, walaupun krisis tenaga teruk yang menyebabkan harga gas melonjak di Eropah.

  Sejarah pembinaan saluran paip, yang menurut pengkritik akan meningkatkan pergantungan Eropah kepada gas Rusia dan Ukraine, telah digambarkan sebagai ‘senjata geopolitik’.

  Kawasan dari pantai Baltik Rusia ke timur laut Jerman, Nord Stream 2 di bawah air sepanjang 1,200 kilometer mengikuti laluan yang sama seperti Nord Stream 1, yang telah siap lebih sedekad lalu.

  Seperti kembarnya, Nord Stream 2 akan dapat menyalurkan 55 bilion meter padu gas setahun dari Rusia ke Eropah, meningkatkan akses benua kepada gas asli yang agak murah pada masa pengeluaran domestik yang menurun.

  Talian paip telah siap pada September 2021 tetapi pihak berkuasa Jerman pada November menggantung proses kelulusan, mengatakan ia perlu mematuhi undang-undang Jerman terlebih dahulu. – AFP

  Saluran paip Nord Stream 2 telah menjadi kunci tawar-menawar utama bagi Barat dalam usahanya untuk menghalang Moscow daripada menyerang Ukraine. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...