Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Sam Altman ‘langkah kanan’ selepas dipecat

  SAN FRANCISCO, 20 NOV – Microsoft mengumumkan hari ini telah melantik pengasas bersama OpenAI, Sam Altman sebagai ketua pasukan AI Microsoft susulan pemecatan mengejutnya daripada syarikat yang chatbotnya, ChatGPT yang mendahului peningkatan pesat dalam teknologi kecerdasan buatan.

  OpenAI telah melantik Emmett Shear, bekas ketua eksekutif platform penstriman Amazon Twitch, sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) baharunya walaupun melaporkan tekanan daripada Microsoft dan pelabur utama lain untuk mengambil semula Altman.

  Lembaga OpenAI memecat Altman pada Jumaat, dengan media AS memetik kebimbangan bahawa bekas CEO itu memandang rendah bahaya teknologinya dan membawa syarikat itu menjauhi misi yang dinyatakannya dakwaan yang dinafikan oleh penggantinya.

  CEO Microsoft, Satya Nadella menulis di X bahawa Altman “akan menyertai Microsoft untuk mengetuai pasukan penyelidikan AI lanjutan baharu,” dengan pengasas bersama OpenAI, Greg Brockman dan rakan sekerja lain.

  “Misi diteruskan,” kata Altman di X, sebelum ini Twitter.

  Altman mula terkenal dengan pelancaran chatbot kecerdasan buatan (AI) tahun lepas, yang mencetuskan perlumbaan untuk memajukan penyelidikan dan pembangunan AI, dengan berbilion-bilion telah dilaburkan dalam sektor itu.

  Pemecatannya mencetuskan beberapa peletakan jawatan berprofil tinggi lain daripada syarikat itu serta desakan yang dilaporkan oleh pelabur untuk membawanya kembali.

  Tetapi OpenAI tetap dengan keputusannya dalam memo yang dihantar kepada pekerja pada malam Ahad, mengatakan “kelakuan dan kekurangan ketelusan Sam menjejaskan keupayaan lembaga untuk menyelia syarikat dengan berkesan,” lapor The New York Times. – AFP

  Gabungan gambar fail menunjukkan Sam Altman (kanan) dan CEO Twitch, Emmett Shear. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...