Wednesday, August 17, 2022
23.9 C
Brunei

Sambutan Hari Kebangsaan Malaysia tetap dijayakan

-

PUTRAJAYA, 29 OGOS – Sambutan Hari Kebangsaan 2021 akan tetap dijayakan dengan sebaik mungkin walaupun dalam suasana negara masih berperang dengan pandemik COVID-19, kata Tan Sri Annuar Musa.

Beliau berkata segala persiapan perjalanan sambutan Hari Kebangsaan tahun ini telah dirancang sebaik mungkin, bagi memastikan ia mengikut garis panduan yang ditetapkan Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Ahli Parlimen Ketereh itu berkata, sambutan pada tahun ini diadakan secara fizikal namun jumlah peserta dan tetamu, dihadkan seperti hanya 50 orang tetamu sahaja dibenarkan hadir tanpa sebarang penonton di lapangan.

“Dari segi persembahan juga dihadkan maksima 400 orang kesemua sekali. Tetapi persembahan secara bergilir-gilir supaya pada setiap satu masa jumlahnya tidak melebihi 100 orang melakukan persembahan, dan dapat mematuhi penjarakan fizikal,” katanya kepada media hari ini selepas menyaksikan raptai penuh Sambutan Hari Kebangsaan 2021 di sini.

Annuar dinamakan sebagai Menteri Komunikasi dan Multimedia, dalam pengumuman pembentukan Kabinet oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, dan akan mengangkat sumpah jawatan di Istana Negara, Kuala Lumpur esok.

“Saya berpuas hati dengan segala persiapan, terutama dari segi susunan perjalanan sambutan Hari Kebangsaan yang berbeza dengan tahun lalu,” katanya serta menambah sambutan tahun ini boleh ditonton melalui kaca televisyen, dengan pelbagai input dan program yang telah disediakan.

Annuar turut berharap, agar keadaan cuaca pada hari kemuncak sambutan pada 31 Ogos ini (Selasa), adalah baik bagi membolehkan segala perancangan persembahan dilaksanakan sebaik mungkin.

Menurutnya, sekiranya keadaan cuaca tidak mengizinkan bagi pertunjukan udara (air show) dilakukan, ‘Pelan B’ sempena sambutan Hari Kebangsaan itu akan dilaksanakan dengan lebih ringkas, tanpa pertunjukan udara. – Bernama

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -