Samsung, Apple tingkat pembuatan telefon bimbit di India

NEW DELHI, 2 OGOS – Tiga pengeluar kontrak untuk iPhone Apple dan Samsung Korea Selatan telah memohon hak pembuatan elektronik berskala besar di India di bawah skim insentif bernilai AS$6.5 bilion yang diumumkan oleh kerajaan, kata seorang menteri kelmarin.

Skim ini akan memberi insentif wang tunai sebanyak 4 ke 6 peratus selama lima tahun pada kenaikan penjualan barang yang dikeluarkan di India dengan 2019-2020 sebagai tahun asas, kata Menteri Teknologi Ravi Shankar Prasad kepada wartawan.

Syarikat pembuatan telefon bimbit antarabangsa yang telah menggunakan skim tersebut adalah Samsung, Rising Star dan tiga pengeluar kontrak Apple, Foxconn Hon Hai, Wistron dan Pegatron.

Prasad mengatakan skim itu diharapkan dapat meningkatkan asas pembuatan Apple dan Samsung di India.

Hampir berpuluh-puluh syarikat India dan antarabangsa dalam segmen telefon bimbit telah menawarkan skim tersebut, yang diharapkan dapat menghasilkan 300,000 pekerjaan secara langsung di negara ini, kata Prasad. – AP

Orang awam melintasi poster iPhone yang dipaparkan di sebuah kedai Apple di Ahmedabad, India. Tiga pengeluar kontrak untuk iPhone Apple dan Samsung Korea Selatan telah memohon hak pembuatan elektronik berskala besar di India dengan harga AS$6.5 bilion yang diumumkan oleh kerajaan. – AP