Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  Samsung Electronics perkenal AI generatif sendiri

  SEOUL, 9 NOV – Samsung Electronics pada kelmarin memperkenalkan model kecerdasan buatan (AI) generatifnya sendiri, digelar Samsung Gauss, memperbaharui persaingan dengan Apple dan syarikat gergasi teknologi lain dalam pasaran AI yang sedang berkembang.

  Pembuat telefon pintar terbesar di dunia melalui penghantaran juga membayangkan bahawa chatbot AI baharu akan menjanakan telefon pintar Galaxy yang akan datang, mungkin Galaxy S24 pada tahun 2024.

  “Kami akan terus menyokong dan bekerjasama dengan industri dan ahli akademik dalam penyelidikan AI generatif,” kata Kim Dae-hyun, naib presiden eksekutif Pusat AI Global Penyelidikan Samsung, semasa pelancaran model itu di forum AI yang diadakan di Suwon, Wilayah Gyeonggi.

  Samsung berkata ia telah menggunakan model itu sebagai alat kecekapan kerja dalaman untuk pekerja. Namanya berasal daripada Carl Friedrich Gauss, ahli matematik legenda yang menubuhkan teori pengedaran normal, yang merupakan tulang belakang pembelajaran mesin dan AI.

  Pelancaran terbaru Samsung datang pada masa raksasa global seperti Google, Microsoft dan Meta telah memperkenalkan AI generatif mereka sendiri berikutan keluaran OpenAI ChatGPT, yang menetapkan peringkat untuk model bahasa dalam industri teknologi.

  Apple, yang bersaing secara langsung dengan Samsung dalam peranti mudah alih, juga dilaporkan sedang mengusahakan alat AI yang dikenali sebagai Ajax yang boleh ‘mencabar’ ChatGPT.

  Gergasi teknologi itu juga dikhabarkan akan membelanjakan berjuta-juta dolar setiap hari untuk melatih model bahasanya yang paling maju, dengan keputusan tentang cara untuk mengeluarkan teknologi itu kepada pengguna masih belum selesai.

  Pada masa yang sama, Samsung akan dapat memanfaatkan model AI generatif baharu dan mempercepatkan penggunaan fesyen teknologi terkini dalam kalangan individu dengan pangkalan peranti yang dipasang.

  Samsung Gauss terdiri daripada Samsung Gauss Language, Samsung Gauss Code dan Samsung Gauss Image, semuanya menyediakan fungsi berbeza untuk menawarkan pengalaman pengguna baharu produk Samsung, jelas syarikat teknologi itu. – ANN/The Korea Herald

  Wakil Samsung Electronics mempersembahkan Samsung Gauss, model AI generatif pertama gergasi teknologi itu, di Forum AI Samsung yang diadakan di kampus R&D syarikat tersebut. – ANN/The Korea Herald
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Empat Rohingya terbunuh di Bangladesh

  BANGLADESH, 6 DIS – Empat orang pelarian Rohingya terbunuh dalam kejadian tembak-menembak antara dua kumpulan pemberontak di kem pelarian Bangladesh, kata polis hari ini. Bangladesh...