Saturday, October 1, 2022
34.4 C
Brunei

Samsung ramal keuntungan hampir 30% dalam operasi Q3

-

SEOUL, 8 OKT – Syarikat teknologi gergasi Korea Selatan, Samsung Electronics melepasi cabaran rantaian global untuk meramalkan lonjakan hampir 30 peratus keuntungan operasi suku tiga hari ini.

Pengeluar telefon pintar terbesar di dunia mengatakan ia menjangkakan keuntungan operasinya akan mencapai sekitar AS$13.3 bilion dalam pengajuan peraturan, meningkat 27.9 peratus tahun ke tahun.

Syarikat ini adalah anak syarikat utama kumpulan Samsung gergasi, merupakan syarikat terbesar yang dikendalikan oleh keluarga yang dikenali sebagai chaebols dan menguasai perniagaan di Korea Selatan, ekonomi ke-12 terbesar di dunia.

Samsung Electronics menganggarkan penjualan untuk tempoh Julai hingga September pada AS$62 trilion, meningkat kepada sembilan peratus tahun ke tahun, beritahu jurucakap kepada AFP.

COVID-19 telah menjejaskan ekonomi dunia, dengan larangan perjalanan yang berlaku di seluruh dunia selama berbulan-bulan.

Syarikat teknologi gergasi Korea Selatan, Samsung Electronics menentang cabaran rantaian bekalan global untuk meramalkan kenaikan hampir 30 peratus keuntungan operasi suku ketiga pada 8 Oktober. – AFP

COVID-19 menyebabkan kebanyakan orang bekerja dari rumah, dan ini telah meningkatkan permintaan untuk peranti yang dikuasakan oleh cip Samsung, dan juga peralatan rumah seperti televisyen dan mesin basuh.

Sekarang, masalah rantaian bekalan telah menjejaskan aktiviti ekonomi di seluruh dunia, dengan syarikat menghadapi kekurangan komoditi utama, komponen dan kapasiti penghantaran.

Anggaran pendapatan terbaru Samsung dibuat setelah Lee Jae-yong, naib pengerusi dan pemimpin de-facto kumpulan Samsung yang lebih luas, dibebaskan dari penjara pada bulan Ogos.

Lee dibebaskan dengan syarat selepas menjalani hukuman lebih dari dua setengah tahun dalam contoh terbaru Korea Selatan menggunakan alasan ekonomi untuk membebaskan pemimpin perniagaan yang dipenjarakan kerana rasuah atau pengelakan cukai.

Dia telah di penjara atas kesalahan, penggelapan dan kesalahan lain yang berkaitan dengan skandal rasuah yang menjatuhkan bekas presiden Korea Selatan, Park Geun-hye. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -