Tuesday, October 3, 2023
33.4 C
Brunei

  -

  Samsung sasar 100 peratus penggunaan tenaga bersih

  SEOUL, KOREA SELATAN, 15 SEPT – Samsung Electronics berhasrat untuk beralih daripada penggunaan bahan api dan sebaliknya menyasarkan penggunaan tenaga elektrik sepenuhnya dalam operasi globalnya menjelang tahun 2050.

  Walau bagaimanapun, pakar melihatnya sebagai satu matlamat yang sukar dicapai disebabkan oleh komitmen Korea Selatan yang kurang dalam menangani perubahan iklim.

  Samsung yang berpangkalan di Korea Selatan merupakan pengeluar utama cip memori komputer dan telefon pintar. Dengan hasrat dan sasaran tersebut, Samsung akan menjadi pengguna tenaga terbesar di kalangan ratusan syarikat global yang telah menyertai kempen “RE100” untuk mendapatkan 100 peratus tenaga elektrik daripada sumber boleh diperbaharui seperti angin atau kuasa solar.

  Semasa mengumumkan perkara tersebut hari ini, syarikat itu berkata ia menyasarkan untuk mencapai pelepasan karbon sifar bersih di seluruh bahagian peranti mudah alih, televisyen dan elektronik penggunanya menjelang 2030, dan merentasi semua operasi global termasuk semikonduktor menjelang 2050.

  Ia merancang untuk melabur AS$5 bilion hingga 2030 untuk projek yang bertujuan mengurangkan pelepasan daripada gas proses, mengawal dan mengitar semula sisa elektronik, menjimatkan air dan mengurangkan bahan pencemar.

  Ia merancang untuk membangunkan teknologi baharu untuk mengurangkan penggunaan kuasa dalam peranti elektronik pengguna dan pusat data, yang memerlukan cip memori yang lebih cekap. Ia juga akan menetapkan matlamat jangka panjang untuk mengurangkan pelepasan dalam rantaian bekalan dan logistik.

  “Samsung kini giat bertindak balas terhadap ancaman perubahan iklim dengan menjalankan pelan komprehensif yang termasuk mengurangkan pelepasan dan pembangunan teknologi serta produk inovatif yang lebih baik untuk planet kita,” kata Ketua Pegawai Eksekutif, Jong-Hee Han.

  Perancangan Samsung telah mendapat pujian daripada beberapa pelaburnya, termasuk pengurus dana pencen Belanda APG, yang berkata syarikat itu berpotensi membuat “sumbangan besar” dalam membersihkan pasaran elektrik Korea Selatan, dengan mengambil kira kesan dan pengaruhnya terhadap ekonomi negara.

  Tetapi APG juga menyatakan kebimbangan bahawa pengumuman Samsung dibuat di tengah-tengah Korea Selatan telah membentuk semula matlamat perubahan iklimnya.

  Korea Selatan memperoleh 7.5 peratus tenaga elektriknya daripada sumber boleh diperbaharui pada tahun 2021 iaitu jauh lebih rendah daripada purata 30 peratus di kalangan negara kaya yang membentuk Organisasi Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi.

  Kerajaan Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol baru-baru ini melaraskan sasaran tenaga boleh diperbaharui negara kepada 21 peratus daripada jumlah campuran tenaga menjelang 2030, mengurangkan sasaran 30 peratus yang diumumkan oleh bekas presiden, Moon Jae-in. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 termasuk 12 anak damit maut dalam 24 jam di hospital

  NEW DELHI, 3 OKT - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...