Thursday, December 7, 2023
31.5 C
Brunei

  -

  Samsung umum terjemahan masa nyata guna teknologi AI

  SEOUL, 10 NOV – Gergasi telefon pintar Korea Selatan, Samsung Electronics akan melancarkan perkhidmatan terjemahan masa nyata dalam panggilan menggunakan teknologi kecerdasan buatan (AI) tahun depan, kata wakil syarikat itu kepada AFP hari ini.

  Samsung merupakan pengeluar telefon pintar terbesar di dunia yang menyumbang satu perlima daripada jualan global antara Julai dan September, sementara Apple berada di tempat kedua dengan 16 peratus pasaran, menurut penjejak pasaran, Counterpoint.

  Ciri terjemahan masa nyata baharu akan dimasukkan ke dalam model utama Galaxy yang baharu, yang akan dilancarkan awal tahun depan, kata wakil itu.

  Ia akan membolehkan ‘terjemahan masa nyata dalam audio dan teks semasa pemanggil berada di talian’, kata jurucakap itu, sambil menambah bahawa belum ditentukan berapa banyak bahasa yang akan disokong.

  Terjemahan akan diaktifkan walaupun rakan panggilan menggunakan telefon pintar bukan Samsung, kerana model baharu itu akan menggunakan ‘teknologi AI pada peranti’.

  Bercakap dengan warga asing menggunakan ciri AI baharu ini akan menjadi ‘semudah menghidupkan kapsyen tertutup’ pada rancangan penstriman, kata Samsung dalam kenyataan akhbar, dengan perbualan peribadi dikunci dengan selamat pada telefon.

  Pengumuman itu dibuat ketika firma Korea Selatan itu berlumba-lumba untuk membangunkan model AI generatifnya yang dipanggil Samsung Gauss, yang terdapat dalam tiga bidang bahasa, kod dan imej, dan kini digunakan dalam kalangan kakitangan syarikat.

  Syarikat itu akan menggabungkan sistem AI ke dalam pelbagai produknya dalam masa terdekat, tanpa menyatakan masa atau model-model yang terlibat. – AFP

  Logo Samsung Electronics dilihat di pejabatnya di Seoul, Korea Selatan pada 31 Oktober lalu. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...