Sane bantu Bayern munich benam Benfica di UCL

BERLIN, 21 OKT – Leroy Sane berjaya menyumbat dua gol pada separuh masa kedua untuk memberi inspirasi kepada Bayern Munich dengan kemenangan 4-0 menentang Benfica kelmarin, ketika pasukan gergasi Jerman mempertahankan rekod sempurna dalam peringkat kumpulan Liga Juara-Juara musim ini.

Bayern telah memenangi tiga perlawanan dalam tiga tanpa kebolosan gol dari pihak lawan dan mempunyai kelebihan lima mata di puncak kumpulan E.

“Sudah jelas kelihatan kami sangat dahaga untuk menjaringkan gol, itu salah satu kekuatan terbesar kami,” beritahu Sane kepada penyiar DAZN.  
Pemenang enam kali Piala Eropah telah ditolak dua kali oleh keputusan VAR dalam satu jam pertama yang sukar, sebelum Sane akhirnya menewaskan pertahanan Benfica dengan sepakan percuma pada 20 minit sebelum masa berakhir.

Pemain antarabangsa Jerman itu menambah satu lagi gol dan assist pada peringkat penutup ketika pasukan tuan rumah tumbang dan Bayern meraih kemenangan Liga Juara-Juara musim ini.

“Leroy selalu berlatih sepakan percuma pada sesi terakhir sebelum perlawanan, jadi ia sangat menggembirakan untuk melihatnya membuahkan hasil,” kata penolong jurulatih, Dino Toppmoeller, yang mengarahkan pergerakan dari luar dengan ketiadaan ketua jurulatih, Julian Nagelsmann.

Nagelsmann terpaksa dikeluarkan dari perlawanan hanya beberapa jam sebelum dimulakan setelah turun dengan apa yang digambarkan oleh kelab sebagai ‘jangkitan seperti selesema’. – AFP

Reaksi pemain tengah Bayern Munich, Leroy Sane ketika meraikan gol dalam perlawanan Kumpulan E Liga Juara-Juara menentang Benfica di stadium Luz di Lisbon kelmarin. – AFP