Thursday, December 1, 2022
23 C
Brunei

-

Sanggup berhenti kerja demi teruskan minat

MALAYSIA – Penggemar seni mengait, Lee Kah Yan tidak pernah berhenti mengagumi benang boleh digunakan untuk mengait bunga berwarna-warni.

“Sebagai penjual bunga sambilan, saya sukakan bunga dalam semua bentuk dan saiz.

“Mengait membolehkan saya mencipta bunga artistik yang boleh bertahan selama-lamanya.

“Sangat menarik untuk dapat mengubah benang menjadi begitu banyak corak yang diilhamkan oleh alam semula jadi,” kata Lee dalam satu temu bual.

Tukang kait yang berpangkalan di Petaling Jaya itu mampu menghasilkan pelbagai bunga dengan hanya lima jahitan mengait asas iaitu magic loop, slip chain, single crochet, half double crochet dan double crochet.

Lee Kah Yan berhenti kerja sebagai pengurus akaun di sebuah syarikat teknologi audio dan maklumat untuk memberi tumpuan kepada perniagaan mengait di rumahnya. – ANN/The Star
Lee membuat kira-kira 40 jambangan bunga kaitan dalam masa sebulan. – ANN/The Star
Antara lain yang dibuat oleh Lee. – Gambar Instagram yarn.with.yan
Antara seni kaitan yang dibuat Lee siap untuk diambil pelanggannya. – ANN/The Star

Sebagai tambahan kepada bunga, Lee telah belajar membuat selendang dan amigurumi (seni mengait anak patung benang Jepun). – ANN/The Star

Baru-baru ini, dia berhenti kerja sebagai pengurus akaun di sebuah syarikat teknologi audio dan maklumat untuk memberi tumpuan kepada perniagaan mengait di rumahnya.

“Saya telah bekerja dalam bidang jualan selama lebih sedekad. Semasa saya berumur 20an, saya seronok bertemu pelanggan baharu dan bergaul dengan mereka. Namun, sekarang saya sudah dewasa, saya lebih suka tinggal di rumah dan fokus pada mengait.

“Saya menjadi seorang yang gemar di rumah sejak perintah kawalan pergerakan disebabkan wabak dan saya lebih gembira menjalankan perniagaan kecil saya dari rumah,” kata Lee, anak kedua daripada lima beradik.

Dia gembira dengan pilihannya untuk meneruskan minatnya kerana ia membolehkannya untuk memberi tumpuan kepada sesuatu yang membawa kegembiraan kepadanya.

“Saya tidak kisah jika pendapatan saya lebih rendah berbanding gaji yang saya terima daripada pekerjaan saya sebelum ini. Wang bukanlah segala-galanya dalam hidup. Saya bersedia untuk menukar kerjaya kerana saya masih bujang dan saya mempunyai sedikit komitmen. Tambahan pula, saya masih tinggal bersama ibu bapa saya,” kata Lee, yang memegang sijil gubahan bunga dari Shenzhen, China.

Lee telah mendaftar untuk kursus mengait pemula ketika berusia 20 tahun. Dalam masa satu dekad, dia mengasah lagi kemahiran mengaitnya dengan menonton tutorial video di platform media sosial.

Hari ini, selain daripada mahir mengait bunga, dia telah belajar membuat selendang dan amigurumi (seni mengait anak patung benang Jepun).

Di pangsapurinya di Seksyen 13, Petaling Jaya, dia mempunyai beberapa anak patung berwarna-warni di atas sofa dan meja kopinya. Selain itu, beberapa jambangan bunga yang siap dikait disusun di atas meja makan dan sedia untuk dihantar. Dalam almarinya, terdapat beberapa benang dalam pelbagai warna. Dia membeli pelbagai jenis benang termasuk milk cotton, sutera dan kapas melalui platform dalam talian.

Milk yarn adalah kegemaran saya kerana ia adalah campuran kapas dan akrilik (serat susu). Hasilnya sentiasa lebih lembut dan bagus.”

Wanita kecil molek itu berkata bunga yang dikait sangat popular kerana ia boleh disimpan lama. Selain itu, ia tidak akan layu seperti bunga segar.

“Bunga yang dikait boleh bertahan selama bertahun-tahun. Pelanggan saya mengatakan tidak banyak perbezaan dalam harga antara bunga segar dan bunga kaitan buatan tangan.

“Orang ramai menganggap mainan kaitan comel tetapi mereka tidak nampak nilainya. Sebaliknya, pelanggan lebih suka bunga kaitan seperti carnation, bunga matahari dan tulip kerana barangan ini boleh disimpan sebagai hiasan,” kata peminat kraf itu, yang mempunyai hampir 28,000 pengikut di Instagramnya.

Secara purata, Lee membuat kira-kira 40 jambangan bunga kaitan dalam masa sebulan. Berikutan perniagaannya semakin rancak, dia meminta adik perempuannya, Lee Kah Hui, 25, untuk membantunya dengan pesanan. Barangan buatan tangannya berharga antara RM45 dan RM500. Lee mengambil masa kira-kira 30 minit untuk mengait setiap kelopak. Selama tiga jam didedikasikan untuk menyiapkan satu tangkai bunga, termasuk daun. Dia melekatkan kesemuanya menggunakan dawai bunga dan gam.

“Saya menghabiskan kira-kira 12 jam setiap hari untuk menyiapkan pesanan saya.

“Kadang-kadang, belakang dan bahu saya sakit. Untuk melegakan kesakitan, saya berusaha untuk mendapatkan urutan yang baik setiap dua minggu.”

Lee sangat suka membuat kraf sehingga dia tidak pernah meninggalkan rumah tanpa kit mengaitnya, terutamanya pada hari cuti.

“Saya telah membawa set mengait saya, yang terdiri daripada gunting, benang dan jarum, ke Australia, China dan Vietnam. Saya juga membawanya semasa lawatan saya ke Thailand baru-baru ini. Orang selalu terkejut melihat saya mengait bunga, selendang dan anak patung.”

Dia menggalakkan orang ramai belajar mengait kerana ia tidak sukar, terutamanya dengan ketersediaan tutorial video dalam talian.

“Ambil asas mengait. Kemudian kerjakan coaster mengait, yang merupakan salah satu projek paling mudah. Ini adalah yang paling mudah kerana ia hanya memerlukan tiga teknik jahitan mudah iaitu slip chain, chain dan single crochet. Mengait satu aktiviti yang santai dan juga menenangkan.

“Ia adalah satu perkara yang diminati sekarang dan kraf ini mempunyai ramai pengikut di seluruh dunia. Ramai ahli kraf memulakan semula hobi lama seperti kain perca dan mengait. Yang lain sedang mengambil kemahiran baharu seperti sulaman jarum tebuk dan menjahit. Kraf ini tidak lagi dipandang sebagai barang lama,” katanya. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China lancar kapal angkasa Shenzhou-15

BEIJING, 30 NOV – China melancarkan kapal angkasa Shenzhou-15 semalam, yang membawa tiga angkasawan ke stesen angkasa lepasnya bagi melengkapkan penghantaran pertama kru China...
- Advertisment -