Santai di kafe, gunting rambut sambil perbaiki basikal

KUALA LUMPUR – Di sepanjang Jalan Bangsar, Kuala Lumpur, terdapat sebuah kedai yang unik dengan tiga perniagaan iaitu sebuah kedai basikal (Basikal), kedai makan (Barbacoa.KL), dan tukang gunting rambut (52 Barbers) wujud bersama di bawah satu bumbung.

Sungguh menarik ketika ketiga-tiga perniagaan ini berjaya wujud bersama secara harmoni dengan masing-masing pakar dalam bidang mereka sendiri yang sangat berbeza.

Semasa penularan wabak, pemilik kedai basikal Akmal Azfar Abd Mutalib, 34, menawarkan ruang di kedainya kepada rakan-rakannya, cef terlatih seni kulinari Danial Anis Ahmad Marzuki, 39, dan tukang gunting McBE J. Pan, 42, untuk menjalankan perniagaan masing-masing.

“Sebelum menjadi rakan perniagaan, Danial dan McBe adalah pelanggan saya, dan kami semua berkongsi minat tentang basikal. Pada 2021, Danial telah meletak jawatan daripada pekerjaannya sebelum ini, sementara itu McBe sedang mencari ruang untuk menjalankan perniagaannya.

“Saya mempunyai ruang tambahan di kedai saya yang saya rasa boleh digunakan untuk memuatkan kedai makan dan juga kedai gunting rambut. Ruang kongsi bermakna kami semua boleh menjalankan perniagaan kami dan membayar sewa yang lebih rendah,” kata Akmal.

Danial dan Akmal bersetuju bahawa rasa hormat dan persefahaman bersama adalah penting dalam perkongsian ruang kerja bersama. – ANN/The Star
Konsep kafe basikal semakin popular kerana ia membolehkan penunggang basikal menjamu selera sambil membetulkan basikal. – ANN/The Star
Pan duduk dengan selesa di kedai gunting rambutnya. – ANN/The Star
Akmal berkata mempunyai kafe di premisnya membolehkan pelanggan berehat sementara menunggu basikal mereka dibaiki. – ANN/The Star
Danial menjalankan restoran burger barbeku di dalam kedai basikal. – ANN/The Star

Ruang kerja bersama ialah pengaturan kerja di mana orang daripada perniagaan yang berbeza berkumpul untuk bekerja dalam satu ruang kongsi. Kerja bersama mempunyai akar komunal sejak pertengahan 1990an di Eropah apabila hackerspaces (ruang kerja yang dikendalikan komuniti di mana orang yang mempunyai minat bersama, selalunya dalam teknologi, boleh bertemu dan bekerjasama) wujud.

Kajian 2015 oleh Global Coworking Unconference Conference yang dijalankan ke atas 1,500 rakan sekerja dari 52 negara mendapati bahawa 84 peratus individu melaporkan mereka lebih terlibat dan bermotivasi sejak menyertai komuniti kerja bersama mereka.

Di samping itu, artikel Why People Thrive in Co-working Spaces dalam Harvard Business Review menyatakan semakin banyak syarikat juga cuba mendayakan lebih banyak hubungan yang membantu orang ramai berinteraksi dan membina komuniti di luar pertemuan kerja.

Akmal pernah mempunyai sebuah kafe atas bumbung bernama Makan, yang dikendalikan oleh ibunya, Selmah Viran, 62. Malangnya, perniagaan itu ditutup sebelum wabak itu. Tetapi Akmal bertekad untuk mempunyai kafe atau restoran baharu di samping kedai basi-kalnya kerana dia amat menyedari populariti kafe basikal. Maka, dia mendekati Danial dengan idea itu.

“Sebelum perintah kawalan pergerakan, ramai penunggang basikal dari Puchong, Banting dan Klang sering ke Makan untuk menikmati laksa, nasi lemak dan mi kari ibu saya sambil minum teh atau kopi. Ia adalah sebahagian daripada budaya Malaysia untuk lepak dengan penunggang basikal lain.

“Idea untuk mempunyai kafe atau restoran di premis saya berfungsi dengan baik kerana ia membolehkan pelanggan berehat sambil membetulkan basikal mereka,” katanya.

Melakukan hal mereka sendiri

Tiga rakan kongsi itu menjalankan perniagaan mereka sendiri mengikut rutin dan masa mereka sendiri. Tetapi bagi Akmal dan rakan kongsinya, mensejajarkan strategi perniagaan mereka untuk menguntungkan satu sama lain.

“Apabila pelanggan datang untuk membaiki basikal mereka, saya akan berusaha untuk mempromosikan da-ging barbeku Danial yang lazat dan kaya labu buatan sendiri, atau perniagaan gunting rambut Pan. Dan begitu juga sebaliknya bagi mereka. Ia adalah kerjasama harmoni yang boleh memberi manfaat kepada satu sama lain,” kata Akmal, graduan sains alam sekitar yang melancarkan Basikal pada 2010.

Rahsia menjalankan perniagaan di ruang kerja bersama? Akmal berkata ia perlu bersabar dan menghormati antara satu sama lain.

“Pada asasnya, kami hanya tiga lelaki yang mempunyai semangat untuk menjalankan perniagaan kami. Selagi tiada perasaan susah dan tiada drama, mudah untuk menguruskan mana-mana perniagaan. Setiap kali ada apa-apa isu yang timbul, adalah lebih baik untuk menyelesaikannya,” kata Akmal.

Danial, bekas pengurus besar di sebuah syarikat makanan dan minuman yang berpangkalan di Kuala Lumpur, bersetuju.

“Apa yang penting ialah toleransi antara satu sama lain. Untuk bekerja sebagai satu unit, kita perlu menghormati antara satu sama lain dan memahami antara satu sama lain. Setakat ini, ia berjalan lancar kerana kami berkawan. Kelebihannya ialah kami pakar dalam perniagaan yang berbeza dan kami bukan pesaing.”

Bagi Pan, 42, ini semua tentang rasa hormat dan keikhlasan. Dia gembira kerana telah menemui rakan kongsi perniagaan yang berkongsi nilai dan minat yang sama.

“Keikhlasan daripada semua orang untuk semangat mereka adalah yang menyatukan kami sebagai komuniti penunggang basikal. Akmal, Danial dan saya suka berbasikal. Oleh itu, kita semua mempunyai rasa hormat terhadap orang lain dan kadangkala, mereka membantu mempromosikan perniagaan masing-masing.

“Kami menjalankan promosi di media sosial secara berkumpulan dan juga siaran individu kami sendiri. Kami tidak mempunyai peraturan yang keras dan pantas.

“Kami memastikan ia semudah mungkin dan kami sentiasa menantikan kerjasama yang boleh memberi manfaat kepada satu sama lain,” kata Akmal, yang menumpukan pada basikal yang dibina khas serta pakar dalam membaiki basikal.

Beliau juga menjalankan program khidmat masyarakat ‘Learn One Teach One’ di mana remaja yang kurang bernasib baik diberi latihan mengenai kerja-kerja pembaikan basikal dan mewujudkan lebih banyak kesedaran tentang berbasikal sebagai pengangkutan eko. “Akhirnya ini telah mewujudkan suasana yang baik dalam kalangan kami bertiga,” kata Pan. – ANN/The Star