Thursday, February 9, 2023
26.1 C
Brunei

-

Santos sah sebagai jurulatih Poland

WARSAW, 25 JAN – Fernando Santos, yang merupakan pengurus pasukan kebangsaan Portugal sehingga bulan lalu, kelmarin telah dilantik sebagai jurulatih baharu Poland.

“Mulai hari ini, saya orang Poland. Saya salah seorang daripada kamu,” Santos mengisytiharkan pada majlis rasmi di Warsaw. “Ini satu penghormatan untuk meneruskan tugas saya sebagai jurulatih di sini,” tambahnya.

“Saya yakin bahawa kami akan bekerja keras untuk memberikan banyak kegembiraan kepada Poland. Saya yakin kami akan mencapai kejayaan,” kata Santos kepada wartawan pada sidang media yang dijemput untuk mengumumkan pelantikannya.

Santos, 68, menggantikan Czeslaw Michniewicz, yang dipecat bulan lalu berikutan penyingkiran peringkat 16 terakhir di Piala Dunia di Qatar.

Poland menduduki tempat kedua dalam kumpulan mereka, menewaskan Arab Saudi, seri dengan Mexico dan tewas kepada juara akhirnya Argentina.

Dalam pusingan 16 terakhir buat kali pertama dalam tempoh 36 tahun, mereka tersingkir selepas tewas 3-1 di tangan naib juara Perancis.

Santos yang dilahirkan di Lisbon meletak jawatan sebagai jurulatih Portugal pada Disember, berikutan kekalahan mengejut pasukan itu pada suku akhir Piala Dunia kepada Maghribi.

Dilantik sebagai jurulatih Portugal pada September 2014, Santos memenangi gelaran utama pertama negara itu di Euro 2016 dan diikuti dengan Liga Negara-Negara 2019.

Santos juga pernah melatih pasukan kebangsaan Greece dari 2010-2014. – AFP

Fernando Santos menghadiri sidang akhbar selepas diumumkan oleh Persatuan Bola Sepak Poland sebagai jurulatih pasukan bola sepak kebangsaan yang baharu di Warsaw, Poland. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kim Jong Un bawa anak perempuan lawat markas tentera

SEOUL, KOREA SELATAN, 8 FEB - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un membawa anak perempuannya melawat kem tentera bagi menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan...
- Advertisment -