Wednesday, August 17, 2022
23.5 C
Brunei

Sarawak bakal gubal dasar perubahan iklim

-

KUCHING, 18 MEI – Kerajaan Sarawak akan menggubal Dasar Perubahan Iklim selaras dengan komitmen Malaysia untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau (GHG) di bawah Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12).

Timbalan Menteri Tenaga dan Kelestarian Alam Sekitar Sarawak, Dr Hazland Abang Hipni berkata dasar yang memfokuskan kepada sumber tenaga hijau seperti kuasa hidro, tenaga solar dan hidrogen itu akan dibuat selepas selesai satu kajian di bawah tempoh RMK-12.

“Antara hasil dijangkakan daripada kajian tersebut ialah garis dasar mengenai GHG mengikut sektor tenaga, pengangkutan, proses perindustrian, pertanian, perubahan guna tanah dan pengurusan sisa.

“Memandangkan penumpuan global kini adalah pada pembangunan mampan, pelaksanaan projek pembangunan Sarawak akan datang mempunyai harganya tersendiri, khususnya kesan kepada alam sekitar dan pemuliharaan biodiversiti,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Selain itu, Dr Hazland berkata bahawa kajian mengenai dasar berkenaan juga dijangka menyediakan pelan tindakan untuk mengurangkan dan menyesuaikan impak daripada perubahan iklim.

“Justeru, pembangunan mampan perlu diusahakan supaya masyarakat mempunyai masa depan lebih baik merangkumi persekitaran bersih, tahap pembangunan berterusan tanpa sisa dan pencemaran berlebihan, dan perlindungan sumber asli serta biodiversiti,” tambahnya. – Bernama

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

20 maut, 6 cedera dalam kemalangan

ISLAMABAD, 16 OGOS - Sekurang-kurangnya 20 orang maut dan enam lagi cedera selepas sebuah bas penumpang bertembung dengan sebuah kapal tangki minyak berhampiran daerah...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -