Sarawak buat persiapan laksana vaksinasi remaja

KUCHING, 6 SEPT – Sarawak kini dalam fasa akhir penilaian pelaksanaan program pemberian vaksin COVID-19 kepada remaja berusia antara 12 hingga 17 tahun di negeri itu bagi memastikan ia berjalan lancar, Kata Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

Antara penilaian itu ialah cara pemberian vaksin sama ada di tempat khas yang disediakan ataupun petugas vaksinasi pergi ke sekolah agar kumpulan berkenaan mendapat vaksin dengan selamat.

“Perkara ini sedang dibincangkan antara pihak Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) dengan Kementerian Kesihatan (KKM).

“Apa yang penting kita dapat memberikan vaksinasi kepada pelajar kita,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis Hari Inovasi dan Integriti Jabatan Tanah dan Survei Sarawak 2021 hari ini.

Dalam ucapannya sempena sambutan Hari Kebangsaan peringkat negeri Sarawak minggu lepas, Abang Johari berkata kerajaan negeri sedang berusaha melaksanakan program pemberian vaksin bagi 289,200 individu berumur dari 12 hingga 17 tahun atau 9.94 peratus daripada penduduk Sarawak. 

“Kerajaan amat berharap ibu bapa dapat memberi kerjasama sepenuhnya kepada pihak berkuasa untuk memudahkan dan melicinkan pelaksanaan program ini nanti,” katanya.

Semalam, Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata vaksinasi COVID-19 bagi remaja berusia bawah 18 tahun di Sarawak dijangka bermula Rabu ini, susulan pengumuman Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Khairy berkata Sarawak adalah negeri pertama akan melaksanakan vaksinasi itu kerana kelancaran negeri ini dalam pemberian vaksin dengan 80 peratus populasi dewasanya telah divaksin. – Bernama

Gambar fail pemvaksinan remaja di sekolah di Indonesia baru-baru ini. Malaysia turut merancang menginokulasi remaja dimulakan di Sarawak yang kini di tahap akhir penilaian dan bersiap sedia melakukannya. – AFP