Sarawak mula edar bantuan makanan di Sibu

SIBU, 20 JAN – Kerajaan negeri Sarawak telah mula mengedarkan bantuan makanan kepada 73,000 isi rumah di Bahagian Sibu yang terjejas akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selama dua minggu yang bermula 16 Jan.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan berkata, pengedaran itu dilaksanakan oleh Jawatankuasa Pengurusan Bencana Bahagian Sibu (SDDMC) dan dibantu Jawatankuasa Pengurusan Bencana daerah Sibu, Selangau dan Kanowit.

Sebahagian daripada bantuan makanan itu akan dihantarkan kepada me-reka yang terjejas di daerah Daro, yang berada di bawah Bahagian Mukah.

“Mereka bekerjasama dengan agensi-agensi berkaitan seperti Angkatan Tentera Malaysia, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Angkatan Pertahanan Awam, Majlis-Majlis Perbandaran, ketua komuniti dan Badan-Badan Bukan Kerajaan (NGO),” katanya selepas majlis pelancaran pengedaran bantuan makanan oleh Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg, di sini hari ini.

Bantuan makanan yang setiap satunya bernilai RM70 akan mengandungi 10 kilogram (kg) beras, 2kg gula, 1kg tepung, dua tin besar ikan sardin, sepeket teh atau kopi, 2kg minyak masak, sepeket biskut dan sepeket mee segera. – Bernama

Sekumpulan pekerja memunggah sebahagian bungkusan makanan kering ke lori untuk diagihkan kepada isi rumah di Bahagian Sibu yang terkesan daripada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 16 Januari lalu hingga 29 Januari ini. – Bernama