Sunday, September 24, 2023
27.8 C
Brunei

  -

  Sarawak rancang bina loji ammonia

  BINTULU, 18 SEPT – Sarawak telah memutuskan untuk tidak meneruskan pelannya untuk loji metanol kedua di Tanjung Kidurong dengan projek menghasilkan ammonia, kata Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

  Katanya, beliau telah meminta Sarawak Petchem Sdn Bhd untuk mengkaji semula cadangan loji metanol kedua berikutan Sarawak telah mempunyai loji untuk menghasilkannya.

  “Loji kedua akan berasaskan ammonia berikutan kita melihat terdapat pasaran untuk ammonia, terutamanya di Eropah, Timur Jauh dan negara-negara ASEAN.

  “Oleh itu, saya telah meminta Petchem untuk membina loji di Bintulu.

  “Ini adalah sesuatu yang baharu, ammonia biru.

  “Jika awda kira pulangan daripada pelaburan ini, ia dijamin, bergantung kepada cara awda memasarkan produk awda,” katanya pada majlis meraikan kesediaan Kemudahan Jualan Gas Tambahan Bintulu (BAGSF-2) untuk membuat penghantaran gas itu di Tanjung Kidurong di sini hari ini.

  Abang Johari menegaskan bahawa industri petrokimia dan tenaga merupakan dua pendekatan penting untuk Sarawak mencapai Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 2030.

  “Saya ingin melihat pertumbuhan kedua-dua sektor ini menyumbang kepada pewujudan pekerjaan di Sarawak, selaras dengan pelan kami untuk menyaksikan tenaga kerja berkembang kepada hampir 195,000 pekerjaan selain merapatkan jurang pembangunan antara bandar dan luar bandar Sarawak,” katanya. – Bernama

  Datuk Seri Anwar Ibrahim menyaksikan Upacara Menandatangani Buku Khas Hari Malaysia yang ditandatangani oleh Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg pada Majlis Sambutan Hari Malaysia Peringkat Kebangsaan 2023 di Stadium Perpaduan kelmarin. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...