Sarimah kembali rakam lagu baharu

Selepas lebih lima tahun tidak menjejakkan kaki ke studio rakaman, akhirnya, Che Puan Sarimah Ibrahim kembali merakamkan lagu baharu.

Kali terakhir, isteri kepada Tunku Nadzimuddin Tunku Mudzaffar yang juga cucu Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan ke-10 ini, muncul dengan single Destinasiku yang diterbitkan bersama Damian Mikhail pada 2015.

Bagaimanapun, tahun ini, ibu Tunku Sofia Najihah ini memberanikan diri tampil dengan single Harapan yang disifatkan sebagai projek istimewa.

Sarimah yang ‘meledak’ dengan single Kini Kau Tiada pada 2001 hingga dinobatkan Artis Baharu Terbaik, Anugerah Industri Muzik (AIM), kembali bekerjasama dengan Damian.

“Minat menyanyi tidak pernah berkubur. Cuma, seiring peningkatan usia, tumpuan banyak beralih kepada perkara lain, termasuk rumah tangga.

“Namun, sesekali kenapa tidak asah semula bakat menyanyi, dapat juga melepaskan rindu.

Sarimah memberanikan diri tampil dengan single Harapan yang disifatkan sebagai projek istimewa. – Agensi

“Lagu Harapan ciptaan Damian dan Harits Agustin berentak pop R&B. Saya kongsi idea menghasilkan lirik bersama Azian M Nor.

“Malah, Damian menjadi rakan duet saya dalam lagu itu,” katanya.

Sarimah yang berdarah kacukan Ireland-Melayu berkata, stigma masyarakat terhadap kes bunuh diri dan peningkatan masalah mental membuatkan dia dan Damian terpanggil menghasilkan Harapan.

Sebelum ini, Sarimah yang menjadi pengasas bersama dan Duta Kempen #StandForHope sering terbabit dalam program kesedaran kesihatan mental.

“Saya banyak memberi sokongan terhadap aktiviti masalah mental sejak dua tahun lalu. Saya muncul dalam program bual bicara, menjadi ahli panel dan membuat lintas langsung dalam media sosial. – Agensi