SAS, Airbus kaji infrastruktur pesawat elektrik

STOCKHOLM, 22 Mei – Syarikat penerbangan Scandinavia SAS dan pengilang pesawat udara Airbus berkata hari ini mereka sedang bekerjasama untuk menyelidik ekosistem dan keperluan infrastruktur bagi pesawat elektrik dan hibrid.

Rakan kongsi itu akan melibatkan projek penyelidikan bersama di mana dua syarikat bekerjasama untuk menilai cabaran ‘berkaitan operasi dan infrastruktur berkaitan pengenalan skala besar pesawat hibrid dan elektrik dalam trafik komersial,” menurut kenyataan yang disiarkan oleh SAS.

“Kami berbesar hati dengan cita-cita kami bagi kerja mapan dan kini Airbus memilih SAS untuk jadi rakan kongsi bersama kami bagi projek masa depan ini. Jika ia menjadi realiti, ia akan merevolusi pengeluaran,” Rickard Gustafson, CEO SAS, berkata dalam satu kenyataan.

Menurut kenyataan berasingan bagi kolaborasi antara dua syarikat itu akan bermula pada Jun 2019 dan berterusan sehingga hujung 2020 dan akan ‘fokus ke atas penganalisisan impak infrastruktur lapangan dan bertanggungjawab ke atas jarak, sumber, masa dan kebolehsediaan di lapangan terbang’. – AFP