Tuesday, November 29, 2022
25.2 C
Brunei

-

SAS kembang minat terhadap astronomi

DAMSYIK – Sekatan berterusan Amerika Syarikat memberi kesan kepada kehidupan rakyat Syria secara menyeluruh, termasuk impian angkasa lepas kanak-kanak.

Di atas bumbung ibu pejabat Persatuan Astronomi Syria (SAS) di ibu kota Damsyik, kanak-kanak yang mencintai angkasa lepas beratur untuk menggunakan teleskop di sana untuk melihat sekilas lalu cakerawala, sementara pengajar menerangkan kepada mereka fenomena astronomi dan puncanya.

Tareq Burmo, salah seorang kanak-kanak yang melawat SAS, memberitahu Xinhua bahawa dia telah lama mengembangkan minat terhadap astronomi, sambil menambah impiannya tidak akan berhenti melihat cakerawala melalui teleskop sahaja.

“Impian saya adalah untuk menjadi orang Syria pertama yang berjalan di bulan,” katanya.

Muhammad Salem, seorang lagi pelawat muda, berkata dia sentiasa ingin mengkaji lebih lanjut tentang angkasa dan teruja mengetahui bintang mempunyai warna yang berbeza.

Kelihatan kanak-kanak begitu teruja untuk mencuba menggunakan teleskop di ibu pejabat SAS. – Xinhua
Muhammed Alassiry (kiri), ketua SAS, menjelaskan kepada pelajar cara menggunakan teleskop. – Xinhua
Kelihatan kanak-kanak begitu teruja untuk mencuba menggunakan teleskop di ibu pejabat SAS. – Xinhua

“Saya datang ke sini selama lebih daripada setahun kerana saya sangat menyukai astronomi. Saya suka melihat planet dan apa yang berlaku di sekitar orbitnya melalui teleskop,” kata Muhammad.

Turkieh Jbour, seorang pengajar yang bertanggungjawab ke atas projek yang dipanggil Little Astronomer, memberitahu Xinhua bahawa projek itu memberi tumpuan kepada menyediakan maklumat untuk kanak-kanak yang berminat dalam sains angkasa. Beliau menambah SAS adalah sumber penting untuk pendidikan astronomi kerana kurikulum Syria tidak termasuk subjek yang ditetapkan tentang angkasa.

Program kanak-kanak SAS memberi tumpuan kepada mengajar kanak-kanak dengan cara yang mereka boleh fahami dan telah mencapai banyak kejayaan, katanya, sambil menambah organisasi itu telah memperoleh banyak anugerah antarabangsa untuk aktiviti pendidikan berfokuskan kanak-kanak.

“Bagaimanapun, disebabkan sekatan yang dikenakan ke atas Syria, kami tidak boleh mendapatkan hadiah seperti itu, yang merupakan alat pendidikan yang berguna seperti teleskop dan memberi kami kapasiti yang lebih baik untuk mendidik anak-anak,” keluh Jbour.

Muhammed Alassiry, ketua SAS, meluahkan kekecewaannya dengan sekatan itu, mengatakan ia telah menghalang impian astronomi anak muda Syria.

“Sekatan itu tidak sepatutnya menyasarkan pengetahuan. Apa yang kami lakukan di sini ialah mengajar sains dan hadiah adalah alat pendidikan untuk kanak-kanak. Adalah tidak adil untuk memasukkan permainan kanak-kanak dalam sekatan ekonomi,” kata Alassiry. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -