Sasaran rombak komposisi tidak perlu dilanjutkan

TOKYO, 3 MAC – Ketua pelan nuklear Fukushima berkata tiada keperluan untuk melanjutkan sasaran ketika ini untuk menamatkan rombakan komposisi dalam 30 hingga 40 tahun meskipun ketidaktentuan mengenai bahan bakar yang dihancurkan di dalam tiga pelan reaktor.

Sepuluh tahun selepas runtuhan tiga reaktor mereka dalam tragedi gempa bumi kuat pada Mac 2011 dan tsunami yang membadai barat laut Jepun, pelan Fukushima Daiichi kini stabil tetapi berdepan dengan cabaran.

Penggubal undang-undang nuklear baru-baru ini mendapati tahap pencemaran berbahaya di bawah dua reaktornya, di mana ujian menghapuskan serpihan bahan bakar cair daripada sebuah reaktor telah ditunda selama setahun, dan gempa bumi baru-baru ini mungkin akan mencetuskan kerosakan baharu terhadap reaktor.

Kira-kira 900 tan serpihan bahan bakar cair di dalam tiga reaktor telah rosak, dan menghapuskannya dengan selamat adalah suatu tugas yang sukar di mana pengendalinya, Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) dan pihak kerajaan berkata ia akan mengambil masa selama 30 hingga 40 tahun untuk diselesaikan. Penghapusan unit bahan bakar daripada kolam penyejuk turut tertunda selama sehingga lima tahun.

Tetapi Akira Ono, ketua pelan yang juga merupakan ketua pegawai rombak komposisi, berkata dia tidak merancang untuk merubah matlamat ketika ini untuk menamatkan rombakan komposisi antara 2041 dan 2051. – AFP