Saudi: 44 firma global tubuh pejabat di Riyadh

RIYADH, 27 OKT – Arab Saudi berkata hari ini ia telah memberi lesen kepada 44 buah syarikat antarabangsa untuk menubuhkan ibu pejabat serantau di Riyadh, bersaing dengan negara-negara jiran Teluk, terutamanya Dubai, dalam menggapai kedudukan sebagai hab perniagaan serantau.

Pada Februari lalu, kerajaan kaya minyak itu mengeluarkan kata dua kepada firma-firma asing yang mencari kontrak kerajaan perlu mempunyai ibu pejabat mereka di Timur Tengah di negara itu menjelang tahun 2024.

Kata dua itu dilihat sebagai cabaran langsung kepada Dubai, yang telah lama mendominasi sebagai hab perniagaan rantau itu, yang bertentangan dengan usaha Saudi untuk mempelbagaikan ekonominya yang bergantung terhadap minyak.

“Sebanyak 44 buah syarikat daripada pelbagai sektor dan negara telah menandatangani perjanjian untuk memindahkan (ibu pejabat serantau mereka) dan telah mendapatkan lesen terakhir,” kata Menteri Pelaburan, Khalid al-Falih kepada AFP semasa persidangan Inisiatif Pelaburan Masa Depan (FII) di Riyadh.

Beliau tidak mendedahkan nama-nama firma berkenaan.

Khalid al-Faleh ketika ditemu bual oleh AFP TV semasa persidangan FII di Riyadh pada 27 Oktober. – AFP

“Kami mempunyai matlamat jangka pendek untuk mencapai hingga 400 atau 500 buah syarikat,” tambah Falih.

Arab Saudi akan menawarkan insentif syarikat, seperti cukai korporat sifar peratus selama 50 tahun, 10 tahun penepian dasar ‘Saudization’ kerajaan untuk memperuntukkan pekerjaan bagi warga Saudi dan layanan ‘utama’ dalam kontrak kerajaan, menurut dokumen yang dilihat oleh AFP.

“Manfaat langsung dan tidak langsung daripada kehadiran syarikat-syarikat (di Arab Saudi) berjumlah sekitar 170 bilion riyal (AS$45 bilion),” kata Falih.

Para pegawai Saudi meletakkan sentuhan akhir bagi pelancaran Daerah Kewangan Raja Abdullah (KAFD), satu projek berbilion dolar yang diumumkan pada 2006, dengan banyak syarikat dijangka akan ditempatkan di sana.

Ketika beberapa pakar percaya Arab Saudi, ekonomi terbesar dunia di Arab, bersaing langsung dengan Dubai, Falih berkata ia adalah tentang ‘integrasi’ bersama emiriah.

“Jika adanya persaingan, ia adalah persaingan kreatif yang memberi manfaat kepada kedua-dua pihak. Semua orang akan mendapat manfaat daripada pertumbuhan dan keterbukaan itu,” katanya. – AFP