Saya takkan letak jawatan – Pinera

SANTIAGO, 6 NOV – Presiden Chile Sebastian Pinera berkata semalam beliau tidak akan meletak jawatan ketika menghadapi bantahan berhubung ketaksamaan hak dan keadaan sosial teruk yang telah memasuki minggu ketiga.

Ketika ditanya oleh BBC dalam temu bual sama ada beliau akan meletak jawatan, pemimpin konservatif itu berkata: ‘Tidak.’

“Masalah berkenaan mungkin telah terkumpul sejak 30 tahun lalu,” kata Pinera. “Saya bertanggungjawab atas sebahagiannya dan saya memikul tanggungjawab saya, namun saya bukan satu-satunya yang bertanggungjawab.”

Pertempuran baharu meletus semalam, menambah kepada keganasan yang membelenggu salah sebuah negara paling makmur di Latin Amerika. Ia telah memaksa kerajaan membatal dua sidang kemuncak ekonomi dan iklim antarabangsa dan membuka rundingan dengan pembangkang haluan kiri.

Ribuan pembantah membanjiri jalan raya di ibu negara dan di selatan bandar Concepcion dan Vina del Mar, barat Santiago.

Penunjuk perasaan menggunakan lastik ke atas polis rusuhan ketika pertempuran di Santiago, pada 5 November. – AFP

Polis menggunakan lastik mencedera dua pelajar dalam satu kumpulan yang cuba menawan sebuah sekolah tinggi di Santiago, kata polis. Pelajar dirawat di sebuah hospital dan dibebaskan.

Memetik kebimbangan ketenteraman awam, ketua bola sepak Amerika Selatan mengumumkan mereka akan menukar tempat untuk perlawanan final bola sepak dari Santiago.

Pendakwa berkata 20 orang telah terkorban dalam pergolakan sejak bantahan bermula di sini pada 20 Oktober. Dalam temu bual beliau, Pinera mempertahankan keputusannya untuk mengisytiharkan keadaan darurat namun berjanji akan menyiasat dakwaan polis menggunakan keganasan.

Temu bual diadakan tatkala presiden mengumumkan satu pakej langkah untuk perniagaan kecil dan sederhana yang terjejas oleh pergolakan.

Kira-kira 6,800 syarikat yang terjejas oleh rusuhan, penjarahan dan kebakaran akan menerima faedah daripada bantuan kewangan dan potongan cukai. – AFP